Da li biste džemper od kašmira oprali na isti način kao pamučnu majicu? Ako to uradite, nećete biti zadovoljni. Isto važi i u situaciji kada tretirate kosu sa antenicama regeneratorom namenjenom ravnoj, svilenkastoj kosi – ili obrnuto. Naučite kako da odaberete pravi regenerator za vaš tip kose.

Kosa zahteva posebnu negu.  To znači pronalaženje odgovarajućeg regeneratora za vaš tip kose. U ovom članku pokazaćemo vam kako da uočite znake da regenerator koji koristite ne odgovara vašem tipu kose.

Znak # 1 – Regenerator koji koristite nije u skladu sa savetima koje vam je dao vaš frizer.

Vaš frizer je vaš lični guru – barem kada su u pitanju saveti za negu kose. U frizerskom salonu se raspitajte koji regenerator bi najviše odgovarao vašem tipu kose – i sledite te savete!

Dobar frizer ume da prepozna teksturu vaše kose i zna kako ste je do sad hemijski tretirali, pa na osnovu svega toga može da da preporuke za najbolju moguću negu.

Znak # 2 – Vaša kosa je ofarbana, a vi ne koristite proizvode za farbanu kosu.

Ako ne koristite šampon i regenerator koji su bezbedni za farbanu kosu, povećavate ispiranje kose i praktično bacate novac koji ste potrošili na farbanje.

Koristeći proizvode specijalno napravljene za farbanu kosu možete odložiti farbanje 2 nedelje.

Oznake na regeneratorima za bojenu kosu su „produžava trajanje boje“ (color-extend), „nega boje“ (color care) i „bez sulfata” (sulfate free). Oni štite kosu od efekata pranja i preteranog oblikovanja koji oštećuju kosu i daju joj ispran izgled. Proizvodi sa „UVA / UVB zaštitom“ oblažu kosu slojem koji sprečava da sunce izbledi boju.

Znak # 3 – Koristite regenerator za povećanje volumena na velikoj, kovrdžavoj kosi. Ili, koristite proizvod za ispravljanje kose na ravnoj i tankoj kosi.

Kada koristite regenerator, radite jednu od ove dve stvari – smanjujete je ili je povećavate.

Ako je vaša kosa previše bujna, potreban vam je regenerator koji je dovoljno težak da da vam ispravi kosu i ukroti antenice.

Ako je vaša kosa tanka i ravna, potreban vam je blaži regenerator. Ako neko ima tanku kosu i koristi tretman za omekšavanje kose, učiniće je masnom, mlitavom i beživotnom. Koristite laganije proizvode koji neće opteretiti tanku kosu.

Znak# 4 – Imate suvu kosu, a koristite šampon za jačanje kose.

Dodatna snaga neće pomoći suvoj kosi. Ako ne dobijate dovoljno vlage onda ne tretirate pravi problem. To je kao kad biste jeli meso kad ste žedni.

Suvoj, oštećenoj kosi treba bogati hidratantni dnevni regenerator. Najmanje jednom nedeljno, negujte kosu dubinskim regeneratorom koji se ne ispira. Bilo bi dobro i kada biste jednom mesečno dubinski negovali kosu u frizerskom salonu.

Znak # 5 – Kupili ste najskuplji regenerator.

Iako ne treba da kupite najjeftiniji regenerator u prodavnici, takođe ne treba da potrošite nekoliko hiljada dinara na regenerator. Regenerator koji je pet puta skuplji od drugih ne znači da će učiniti da vaša kosa izgleda pet puta bolje. Neki stručnjaci kažu da mnogo skuplje ne znači mnogo bolje.

Kada pronađete odgovarajući regenerator, koristite ga pravilno:

1. Šamponirajte koren kose

2. Stavite regenerator na krajeve. To je mesto gde se oštećenja javljaju.

3. Samo u retkim slučajevima potrebno je da se dubinski tretira koža glave.

4. Koristite proređen češalj za ravnomerno raspoređivanje balzama kroz kosu. Koristite taj češalj samo za ovu namenu.