Stručnjaci naglašavaju pozitivan uticaj majčinog mleka  na zdravlje novorođenčeta, i  sa svim nutritivnim vrednostima ono se smatra idealnom hranom za dete u tom periodu. Ipak, dojenje dovodi do  nastanka tipičnih promena na grudima, bilo u vidu neravnina na njima ili čak do njihovih deformacija.

Tkivo dojke je konstantno izloženo različitim nivoima estrogena i progesterona. To su hormoni čiji se nivo u organizmu menja u toku menstruacije, dojenja i menopauze. Naročito u toku trudnoće i  dojenja veličina grudi i njihov oblik se mogu značajno promeniti.

Veličina grudi je određena količinom masnog  tkiva u njima. Laktacijom tkivo u grudima postaje gušće, pa posle dojenja masno i vezivno tkivo grudi može da se izmeni. Vaše grudi se ne mogu vratiti u prvobitnu formu koju su  imale pre dojenja, u smislu oblika i eličine. Neke grudi ostaju veće, a druge se smanjuju. Na to kakav će uticaj imati dojenje na izgled grudi određuje i genetska osnova, broj kilograma dobijenih u trudnoći i starosno doba.

Da li dojenje dovodi do opuštenosti i spljoštenosti grudi?

Nakon perioda dojenja dolazi do sužavanja struktura koje su odgovorne za proizvodnju mleka, i to na širinu koju su imale pre dojenja. Pri dojenju tok mleka može istegnuti kožu i tkivo grudi u određenom stepenu. To dovodi do pojave “praznih” ili “istegnutih” grudi. Ova pojava predstavlja samo kozmetički problem, ne i medicinski.

Iako većina žena strahuje da će dojenjem njihove grudi postati prazne i opuštene, ono nije jedini uzrok koji dovodi do ove pojave. I drugi faktori značajno utiču na to kako će grudi izgledati posle perioda dojenja. To su:

  • Indeks telesne masnoće
  • Broj trudnoća koje je žena imala
  • Velike grudi pre trudnoće
  • Starost
  • Pušenje.

Da li dojenje može dovesti do deformacije grudi?

Svaka dojka posle dojenja je entitet za sebe. Dakle, ono što se dešava na nivou jedne dojke ne mora da bude vidljivo i na drugoj. Ukoliko dođe do zastoja mleka tokom dojenja, nakon uspostavljanja ponovnog protoka jedna dojka može biti blago izobličena.

Da li dojenje uzrokuje asimetriju grudi?

Tkivo dojke proteže se prema pazuhu. Kada tkivo dojke  nabubri zbog prisustva mleka u njemu, pa se posle dojenja smanji, konture poprsja se mogu promeniti. Mnoge žene imaju nejednake grudi i pre dojenja. Postoji mogućnost da se jedna dojka nakon perioda dojenja vrati u stanje u kom je bila pre dojenja, po  pogledu oblika i veličine, a da druga ostane uvećana, poravna se ili se spusti.

Neke žene posle dojenja imaju jednu dojku za čitav broj veću ili manju u odnosu na drugu, ali one nauče da vole svoje telo, koje je dojilo njihovu bebu, bez obzira na to u kojoj se meri izmenilo.