Tokom svakog menstrualnog ciklusa, zdravi parovi u svojim 20-im ili ranim 30im godinama koji ne koriste zaštitu imaju 20 % šanse da zatrudne. I to je iznenađujuće visok procenat s obzirom da možete zatrudneti samo u vreme ovulacije – ovulacija traje obično oko 12 do 24 sati. To je period tokom koga jajna ćelija može biti oplođena.

Spermatozoidi mogu da žive tri do šest dana i da oplode jajnu ćeliju, a to je mnogo duže nego što je jajna ćelija sposobna za oplodnju. To znači da, čak i ako imate seks nekoliko dana pre ovulacije, može biti dovoljno sperme koja će da preživi dovoljno dugo da dočeka jajnu ćeliju koja ovulira. (I zapamtite: Potreban je samo jedan spermatozoid da napravi bebu.) Naravno, seks u periodu ovulacije je idealan ako želite da zatrudnite. Kada prođe ovulacija, prestaje i mogućnost da žena začne.

Evo pet načina da odredite kada ovulirate.

1. Pratite kalendar: Ovulacija se najčešće javlja oko polovine menstrualnog ciklusa (ali ne uvek i ne kod svih) – prosečni ciklus traje 28 dana, računajući od prvog dana menstruacije (dakle prvi dan menstruacije se računa kao prvi dan ciklusa) do prvog dana naredne menstruacije. Ali menstrualni ciklus može da traje od 23 do 35 dana i ciklus se može razlikovati od meseca do meseca. Ako pratite ciklus nekoliko meseci, upoznaćete ga bolje. Ako su vaše menstruacije neredovne, moraćete da obratite pažnju i na ostale znake ovulacije.

2. Slušajte svoje telo: Kod 20% žena telo im na neki način stavi do znanja kada ovuliraju. To može biti bol ili probadanje ili serija grčeva u donjem delu stomaka (obično je bol lokalizovan na jednoj strani – strani na kojoj se dešava ovulacija). Ovaj bol se zove mitelšmerc – predstavlja rezultat sazrevanja ili oslobađanja jajne ćelije iz jednog jajnika. Oslušnite pažljivije svoje telo i možda ćete prepoznati signale koje vam telo šalje.

3. Pratite telesnu temperaturu: To jest, bazalnu telesnu temperaturu. Ona se meri posebnim termometrom. Meri se čim se probudite, posle najmanje tri do pet sati sna i pre nego što ustanete iz kreveta, razgovarate ili čak sedite. Bazalna temperatura se menja tokom ciklusa, u zavisnosti od promena u nivoima hormona. Tokom prve polovine ciklusa, estrogen dominira. U drugoj polovini ciklusa (kada je već došlo do ovulacije), dolazi talas progesterona. Progesteron povećava telesnu temperaturu, jer priprema matericu za oplođenu jajnu ćeliju. To znači da je u prvoj polovini meseca vaša temperatura niža nego u drugoj polovini meseca, posle ovulacije. U suštini: bazalna temperatura će dostići najnižu tačku tokom ovulacije, a zatim raste odmah i dramatično (oko pola stepena) čim se desi ovulacija. Imajte na umu da ako budete pratili bazalnu temperaturu samo jedan mesec, to vam neće pomoći da predvidite dan kada ovulirate, nego će vam pružiti dokaz ovulacije nakon što se ona desi. Pratite bazalnu temperaturu tokom nekoliko meseci i to će vam pomoći da uočite obrazac u vašim ciklusima, odnosno da predvidite kada će se ovulacija desiti u narednim mesecima – i kada da imate seks u skladu sa tim.

4. Upoznajte svoj grlić materice: Ovulacija nije potpuno prikriven proces. Kako vaše telo oseća promenu u hormonima koji daju signal jajnoj ćeliji da izađe iz jajnika, ono počinje da se priprema za dolazak spermatozoida i nastoji da obezbedi jajnoj ćeliji najbolje šanse za oplodnju. Jedan od znakova ovulacije je pozicija samog grlića materice. Tokom početka ciklusa, vaš grlić materice – prolaz između vagine i materice koji treba da se rastegne tokom porođaja da bi kroz njega prošla beba – je nizak, tvrd i zatvoren. Ali, kako se ovulacija približava, on se povlači nazad, omekšava malo i malo se otvara da bi pustio spermu da kroz njega prođe na putu do jajne ćelije. Neke žene osete ove promene, dok drugi ne. Možete posmatrati izgled cervikalnog sekreta, povećanje u količini i konzistenciji (to je leplljivi sekret koji možete videti na donjem vešu). Svrha ovog sekreta je da nosi spermu do jajne ćelije.

Nakon što se menstruacija završi, imaćete „suvi period“, sa malo ili nimalo cervikalnog sekreta. Vremenom ćete primetiti povećanje u količini sluzi koje je često bele boje i ako pokušate da ga razvučete lako će pući. Kako se bliži ovulacija, ova sluz postaje sve obilnija, ali sada je manje gusta, bistrija, a više je klizava, poput belanceta. Ako pokušate da ga rastegnete između dva prsta, uspećete da ga rastegnete i do dužine od nekoliko centimetara pre nego što se raspadne. Ovo je još jedan znak nadolazeće ovulacije – to je znak da je vreme da se izađe iz kupatila i ode u spavaću sobu. Kada se ovulacija dogodi, može se smanjiti sekret ili se zgusnuti.

5. Kupite komplet za određivanje ovulacije

Postoje sredstva za određivanje ovulacije koja možete kupiti u apoteci i pomoću kojih možete da odredite datum ovulacije 12 do 24 sata unapred. To su trake za određivanje ovulacije kojima se utvrđuje nivo luteinizirajućeg hormona LH. Ovaj hormon dostiže vrhunac malo pre ovulacije. Traka se uroni u urin i pokazuje vam kada ćete ovulirati.

Druga opcija je test pljuvačke u vidu malog mikroskopa, koji prikazuje nivo estrogena u pljuvački kako se ovulacija bliži. Kada ovulirate, mikroskop prikazuje strukturu pljuvačke koja izgleda kao lišće paprati ili smrznuto staklo. Bez obzira koji uređaj ili metod koristite, strpljenje i upornost su ključ!