Bes, očaj i frustracija su tri najčešće emocije sa kojima se žene suočavaju kada pokušavaju da ubrzaju rast kose.

Teško je pronaći rešenje koje zaista deluje. Prvo, imate proizvode koji obećavaju čudotvoran rast kose za samo nekoliko nedelja. Zatim, tu je ogromna količina nepotvrđenih „saveta za brz rast kose“. Međutim svi oni češće čine štetu nego korist.

Dobra vest je da je brži rast kose zaista moguć. A može se postići prirodno, bez ulaganja velike količine vremena i novca, a i bez rizika za oštećenje vaše kose.

Mnogi naučnici su sproveli istraživanja o rastu kose i otkrili su da je rast kose moguć sa zdravom ishranom koja obezbeđuje kosi proteine. Tako da vaš prioritet kada pokušavate da ubrzate rast kose treba da bude da promenite način ishrane. Takođe, uzimajte suplemente, posebno vitamin A koji je neophodan za rast kose i noktiju.

 

kosa

A evo i liste petnaest najpopularnijih i najefikasnijih načina da ubrzate rast kose.

Visoko-proteinska ishrana

Vaša kosa se sastoji od keratina, aminokiseline koja podstiče rast kose. Što manje proteina unosite, manje keratina vaše telo stvara. Povećajte dnevni unos proteina i ubrzaćete rast kose.

Uzimajte prenatalne vitamine (vitamine za trudnice).

Oni sadrže biotin, gvožđe i folnu kiselinu u većim količinama od tradicionalnih vitamina.

Cistein.

Cistein je još jedna amino kiselina koja može ubrzati rast kose. To je antioksidant koji se nalazi u hrani bogatoj proteinima. On se takođe nalazi u proizvodima od pšenice, u ovsenim mekinjama i kus-kusu.

Ređe perite kosu.

Sastojci u šamponima uništavaju prirodna ulja u kosi, što usporava njen rast. Perite kosu barem svaki drugi dan ili ređe.

Redovno skraćujte kosu.

Samo šišanje ne ubrzava rast kose ali sprečava ispucale krajeve koje usporava rast kose. Šišajte se svakih šest do osam nedelja da biste videli rezultat.

Zabacujte kosu nadole.

Zabacivanje kose nadole i puštanje kose da visi može da ubrza rast kose. 3-5 minuta svaki dan povećava protok krvi u koži glave, što donosi dodatne hranljive materije i kiseonik koji podstiču rast kose.

Smanjite stres.

Stres remeti prirodni ciklus rasta kose. Meditirajte, više spavajte, dišite duboko u stresnim situacijama.

Češljajte kosu kada je mokra.

I to češljem sa ređim zupcima.

Čuvajte svoju kosu.

Izbegavajte da kosu izlažete toploti što je više moguće. Nemojte se igrati sa njom. Nežno je dodirujte. Što je bolje stanje vaše kose, brže će rasti.

Idite na tretman kose vrelim uljem.

Ricinusovo ulje i kokosovo ulje su najbolje opcije.

Tretmani belancem.

Vitamini i minerali u belancetu dovode do bržeg rasta kose. Nemojte koristiti i žumance, samo belance.

Biljni tretmani.

Ruzmarin je vrlo popularan zbog svoje sposobnosti da stimuliše folikule.

Aloe vera gel i sok od luka.

Aloe Vera uklanja višak sebuma, supstance koju luče žlezde a koja je povezana sa sporijim rastom kose. Aloe vera takođe podstiče cirkulaciju krvi. Sok od luka je bogat sumporom i stimuliše folikule dlake.

Jabukovo sirće.

Jabukovo na nekoliko načina podstiče brži rast kose. Ono prirodno stimuliše folikule. Drugo, održava uravnotežen nivo ph u kosi.

Vežbanje.

Vežbanje povećava protok krvi kroz telo, čime se doprinosi većem protoku kiseonika i hranljivih materija – što ubrzava rast dlake.