Veoma je važno znati da je griženje (ujedanje) normalan deo razvoja deteta. Mala deca grizu iz različitih razloga- od toga što im rastu zubići do znatiželje, kada žele da vide kakvu će reakciju time izazvati.

Mnoga deca od 1-3 godine starosti prolaze kroz ovu fazu, koju prerastu.

Zašto deca grizu?

Većina razloga zbog kojih deca grizu nije zlonamerna:

1. Zbog bola

Kada beba grize, to je tipičan znak da joj rastu zubići. Ona se  tako oslobađa bola svojih otečenih i nežnih desni.

2. Istražuju svet oko sebe

Veoma mala deca koriste svoja usta da istražuju, baš kao što koriste i ruke. Tako većina predmeta sa kojima odojčad i mala deca dolaze u kontakt završi u njihovim ustima. Deca u ovom uzrastu još nisu sposobna da se suzdržavaju od griženja predmeta da bi ih istražili.

3. Interesuje ih reakcija


Deo istraživanja je radoznalost. Tako deca eksperimentišu, da bi videli koju će reakciju time izazvati. Ona će ugristi drugara ili rođaka da čuju iznenađenost.ne uviđajući kakvu bol to uzrokuje osobi koja je ujedena.

4. Žele da privuku pažnju

Kod starije dece  griženje je jedna od nekoliko vrsta lošeg pojašanja koja su u cilju privlačenja pažnje. Kada se dete oseća ignorisano, otrganje disciplini je jedan način da bude primećeno- iako je ta pažnja u negativnom kontekstu.

5. Frustrirana su


Griženje je, kao i udaranje,  način na koji se neka mala deca izražavaju, s obzirom da su suviše mlada da izraze svoja osećanja putem reči. To je način da dete dobije omiljenu igračku, da kaže da nije srećno, ili da kaže drugom detetu da želi da bude samo i da to drugo dete nije poželjno u igri.

Kako zaustaviti ujedanje


  • Umesto da ste stalno na oprezu i u strahu da će vaše dete ugristi nekog iz svoje okoline, bolje radite na preventivi, tako da će ono imati manje potrebu da to čini. Ako Vašoj bebi izbijaju zubići, pobrinite se da u javnosti uvek imate prsten za griženje, koji je neophodan deo opreme deteta u tom uzrastu., ili peškirić, tako da će biti manja verovatnoća da zarije zube u ruku osobe koja je drži.
  • Izbegavajte situacije koje mogu biti dovoljno razdražljive da bi Vaše dete imalo potrebu da grize. Postarajte se da su njegove potrebe zadovoljene uključujući popodnevnu dremku i ishranu, pre nego što ga izvedeta napolje na igru.
  • Nosite sa sobom užinu kako bi zadovoljili glad kad se pojavi i izbegli neprijatne scene.
  • Čim Vaše dete bude dovoljno staro da govori, podstaknite upotrebu rečenica kao što su :” To je moja igračka” ili “Ja sam ljut na tebe”, umesto da se te rečenice prenose ujedanjem.

Drugi načini da se izrazi nezadovoljstvo uključuju grljenje plišane igračke ili udaranje jastuka. Tako se dete oslobađa besa i negativne energije, a ne ugrožava nikog u svojoj okolini.

  • Posvetite detetu više svog vremena, npr. čitanjem bajki, zajedničkom igrom, kako ono ne bi moralo da grize da bi privuklo pažnju. Dodatna pažnja je veoma važna kada dete prolazi kroz veliku životnu promenu, kao što je selidba ili dobijanje brata ili sestre.
  • Ukoliko je Vaše dete sklono ujedanju, imajte na oku igru sa drugarima i umešajte se kada se sprema neka prepirka.

Čak i ako ste uložili sve napore u prevenciju ujedanja, ovakvi incidenti mogu da nastave da se dešavaju. Kada Vaše dete grize, čvrsto mu stavite do znanja da je to ponašanje neprihvatljivo rečima. “Ne! Mi ne grizemo!” Neophodno je da mu objasnite da to drugu osobu boli. Zatim ga uklonite iz te situacije i dajte mu vremena da se “ohladi”.

Možda ste čuli od drugih roditelja da ako Vas dete ugrize, ugrizite i Vi njega. To je  loš savet. Deca uče na osnovu uzora, a Vi ste model ponašanja svog deteta. Tako stavljate do znanja da je takvo ponašanje prihvatljivo, jer ga i vi sprovodite i tako postoji verovatnoća da će ono to opet činiti. Isto to važi i za udaranje.

Ako ne uspete da zaustavite ovakvo ponašanje, ono može početi da utiče na školu i na detetov odnos sa ljudima koji ga okružuju.

Kada se ujedanje nastavi i posle 4. i 5. godine, ono može biti znak dubljeg emocionalnog problema.

Tada treba razgovarati sa pedijatrom, ili zatražiti pomoć dečijeg psihologa.

Kako sanirati ujed?

Prva stvar koju treba da učinite jeste da operete ujedenu površinu kože sapunom i vodom. Čak i mali zubi mogu probiti kožu. Ako rana krvari i izgleda duboko, konsultujte se sa pedijatrom. Ugriz može zahtevati medicinski tretman koji uključuje antibiotike i antitetanus.