Kalijum je potreban organizmu da bi normalno funkcionisao. Ali previsok nivo kalijuma je opasan i može izazvati slabost mišića, ometati funkciju bubrega i povećati rizik od srčanog udara. Dobra stvar je što postoje brzi i jednostavni načini da smanjite nivo kalijuma.

1

Uzimajte dodatke belog luka ili jedan čen svežeg belog luka svaki dan. To je prirodan lek koji smanjuje visok nivo kalijuma.

2

Pijte dosta vode. Voda je antioksidans i uklanja štetne toksine iz tela. Ako pokušavate da normalizujete nivo kalijuma, povećajte unos vode. Pijte između osam i deset čaša vode dnevno. Ograničite unos kofeina (sokovi, kafa i čajevi) i alkohola.

3

Jedite puno voća i povrća. Da biste smanjili nivo kalijuma, moraćete da izmenite svoju ishranu i ograničite unos hrane bogate kalijumom. Namirnice koje imaju puno kalijuma su krompir, grašak i banane. Voće i povrće koje smanjuju nivo kalijuma su bobičasto voće, breskve, limun, karfiol, zelena salata i krastavci.

4

Redovno vežbajte. Česte vežbe mogu poboljšati vaše celokupno zdravlje i smanjiti nivo kalijuma. Napravite raspored vežbanja u trajanju od 30 minuta najmanje tri puta nedeljno. Napravite kombinaciju laganih vežbi, aerobika i treninga snage.

Ako budete uzimali diuretike, tako možete da pomognete bubrezima da isperu višak kalijuma iz krvotoka. Obrađene namirnice generalno imaju nizak nivo kalijuma, a sveže voće i povrće, s druge strane, obično imaju viši nivo kalijuma u odnosnu na obrađene namirnice.

Osoba koja ima izuzetno nizak nivo kalijuma je u jednako velikoj opasnosti kao i osoba koja ima visok nivo kalijuma. U oba slučaja može doći do srčanog udara i drugih komplikacija. Dakle, ne treba potpuno eliminisati namirnice bogate kalijumom iz ishrane.

Namirnice koje sadrže male količine kalijuma su špagete, piletina, kuvane šargarepe i jabuke. Namirnice koje treba izbegavati su integralni hleb, sportska pića, krompir, banane, grašak, mleko. Idite kod nutricioniste koji će vam kreirati odgovarajući režim ishrane u skladu sa vašim potrebama.

Kalijum se može izvući iz povrća ako se to povrće opere, oljušti i iseče u tanke komade, zatim se potopi u veliku količinu tople vode najmanje dva sata, a potom ispere i skuva u svežoj vodi nekoliko minuta. Ovaj proces izvlači kalijum iz čvrste hrane i rastvara ga u vodi.