Uobičajna je pojava da ljudi govore o načinima gubitka težine, ali postoje i oni kojima je cilj da se ugoje nekoliko kilograma i to im ne polazi za rukom.

Ukoliko želite da se ugojite ne treba ekstremno da uvećate porcije i da ishranu obogatite visokokaloričnom brzom hranom, već u ishranu treba uvesti zdravu hranu, u većoj količini.

Sledite sledeće savete u cilju povećanja telesne težine:

  • Povećajte unos kalorija

Najjednostavniji način da dobijete nekoliko kilograma je, logično, da povećate unos kalorija na dnevnoj bazi. Jedite više proteina. Povećajte unos jaja, ribe i mesa. Takođe, preporučuje se unos skrobastih namirnica kao što je krompir. Skrob u relativno kratkom vremenskom periodu donosi dodatne kilograme. Međutim, ne zaboravite da dodate samo onoliko kalorija koliko je potrebno, ne previše, kako se one ne bi pretvorile u masti. Drugi važan savet je da se držite dnevne rutine za konzumiranje obroka, tj da ne preskačete obroke.

 

 

  • Grickajte između obroka

Osobe koje žele da dobiju na težini treba da imaju u vidu da nikada ne treba da preskaču obroke. Pokušajte da jedete na svaka 2-3 h. To će obezbediti  da se nivo kalorija dosledno održava u vašem organizmu, pa telo dobija potrebne dodatke bez pauze.

Možete podeliti obroke u tri glavna obroka i tri užine(manji obroci).

Užina treba da bude sačinjena od suvog voća, energetskih čokoladica, badema i sl.

  • Recite „ne“ brzoj hrani

Brza hrana je veoma primamljiva. Međutim, ona ne predstavlja pravi odgovor na pitanje kako dobiti na  težini na zdrav način.

Brza hrana sadrži velike vrednosti kalorija, loših masti i siromašna je sastojcima od nutritivnog značaja za organizam.

Takođe, treba izbegavati procesuiranu hranu.

  • Uravnotežite svoju ishranu

Ukoliko imate nameru da steknete dodatne kilograme, potrebno  je da vaša ishrana bude izbalansirana, tj da uključuje niz nutritijenata različite vrste, tj. proteine, skrob, minerale, vitamine. Tako telo neće koristiti samo jednu vrstu hranljivih materija.

 

  • Ostanite hidrirani

Pijte dosta vode, mleka, sveže ceđene sokove, kako bi osigurali konstantnu hidrataciju tela. Preporučuje se unos najmanje 8-10 čaša vode na dnevnoj bazi.

Međutim, zapamtite da vodu ne treba piti pre jela ili između obroka  jer ona tada smanjuje potrebu za unosom kalorija.

Na kraju, uvek imajte na umu da se kilogrami mogu dobiti na zdrav način, što će omogućiti da vaše telo bude čvršće, a punije, jer će se povećati sama mišićna masa, nasuprot nezdravom načinu, kada su svi kilogrami koje dobijate na bazi masti. Tada delovi tela na kojima je došlo do nastanka masnih naslaga nisu estetski zadovoljavajući i to će vas ostaviti nezadovoljnim.

Zato, krećite se i povećajte unos zdravih nutritijenata sledeći naše savete.

Primetićete pozitivne promene na svom telu.