Koža i strije

Koža se ne vrati uvek u pređašnje stanje posle istezanja zbog trudnoće, povećanja težine, ili ekstremnog mršavljenja. Umesto toga, ona dobija ožiljke zvane strije. Strije se često pojave u crvenkastoj ili ljubičastoj boji, i vremenom dobijaju srebrnastu ili belu boju.
Strije nastaju u dermisu, elastičnom srednjem sloju kože, koji daje koži oblik. Međutim, kada se stalno isteže, dermis se može oštetiti, pri čemu nastaju strije.
Muškarci i žene mogu da dobiju strije na više delova tela, uključujući stomak, butine, kukove, grudi, nadlaktice, i donji deo leđa.
Tretman za strije

Postoji nekoliko mogućnosti lečenja za strije iako nijedna od njih nije veoma efikasna. Stepen uspeha bilo kog tretmana zavisi od vaših godina, boje kože, pa čak i ishrane. Tretmani za uklanjanje strija uključuju:
Hirurške metode. Dermoabrazija, hemijski piling ili laserska hirurgija se koriste za uklanjanje neželjenih strija.
Losioni i kreme. Nemaju većeg efekta. Ako ste trudni, razgovarajte sa dermatologom koje proizvode da počnete da koristite i pre nego što se strije pojave.
Najbolje je konsultovati se sa hirurgom ili dermatologom. Oni najbolje mogu odrediti koji je način lečenja najbolji za vas.