Da li osećate neprijatnost kada treba da se izujete kada odete u goste, u strahu da će neprijatan miris preplaviti vašu okolinu, i da ćete odati utisak neuredne osobe?

Pojačano znojenje nogu ne mora da bude u vezi sa lošom higijenom. Nekim osobama se noge, jednostavno, više znoje nego drugima.

Međutim, morate imati u vidu da je od izuzetnog značaja obuća koju nosite, tj. materijal od kog je napravljena, ali i čarape, koje moraju biti od 100 postotnog pamuka. Obuća treba da bude od kože, bez veštačkih materijala, kako bi koža mogla da diše. Kada se noga upari u cipelama od skaja i sintetičkih materijala, neprijatan miris je neizbežan.

Svakodnevna higijena nogu se podrazumeva, i ona je najvažnija, a ako imate uslove, pre ponovnog obuvanja noge treba oprati.

Važno je noge dobro osušiti!, pre nego što obujete čarape i cipele, jer ne zaboravite: gljivice se najbolje razvijaju u toplim i vlažnim uslovima.

Gljivice (mikoza) mogu biti uzrok neprijatnog mirisa nogu.

Za terapiju mikoze najčešće se koristi  antimikotik krema, koja može da se nabavi bez recepta. Maže se 5 dana ujutro i uveče (naročito izmedju prstiju).
Treba ponavljati proceduru kad počne ponovo da se oseća neprijatan miris, što je od 3-5 nedelja posle. Pri tom treba poštovati pravilo da se obuća nikad ne obuva na vlažne noge. One moraju biti potpuno suve.

Morate imati u vidu da ako se ne pridržavate uputstva, može da se stvori rezistencija na ovu antibiotsku mast, a to ne rešava problem, nego ga produžava.

S obzirom da mikoza ne mora uvek da bude uzrok neprijatnog mirisa, praškovi i sprejevi koji se mogu kupiti u parfimerijama i supermarketima mogu vam pomoći da se osećate sigurnije kad je ovaj problem u pitanju.

Prašak koji se kod nas često upotrebljava je Natura Bel Timijan prašak, proizvođača BeoLab, laboratorije Zemun. Nedostatak je jedino taj što on ostavlja bele tragove na čarapama i obući, ali to se može zanemariti, s obzirom na njegov učinak.

On upija znoj sa stopala i onemogućava da se noga upari i tako stvori neprijatan miris.

Ukoliko se odlučno suprotstavite rešavanju problema neprijatnog mirisa vaših stopala i budete se pridržavali ovih uputstava, taj problem je rešiv.

Budite istrajni i dovešćete ga pod kontrolu.