Slikovito predstavljeno, sinusi su vazduhom  ispunjeni džepovi koji se nalaze ispod tkiva obraza, iza čela i obrva, sa obe strane nosa i iza nosa. Veoma lako mogu biti začepljeni sluznim sadržajem koji se najčešće produkuje kao rezultat reakcije na neki od alergena.


Zdravi sinusi su oblozeni tankim slojem sluzi koji zadržava prašinu, bakterije i druge čestice koje se nalaze u vazduhu koji udišemo. U idealnim uslovima, sve što je zarobljeno tim putem u sinusima izlazi iz njih, spušta se zadnjom stranom grla i dolazi do stomaka.

Šta uzrokuje probleme sa sinusima?

Bol i pritisak koji osećate u sinusima nastaje kada tkivo u okviru nosa postane otečeno i upaljeno, sprečavajući sinuse da se isušuju na pravi način.

Alergije, promene spoljašnje temperature, pušenje, pa i obične prehlade mogu da se reflektuju prvenstveno na sinuse i uzrokuju problem.

Sledi nekoliko saveta da umanjite ili izbegnete tegobe koje nose bolovi u sinusima i njihova zapušenst:

  • Udišite vlažan vazduh

Nabavite ovlaživač vazduha koji ćete držati u svojoj spavaćoj sobi ili u drugim prostorijama u kojima provodite najviše vremena. Suv vazduh može biti iritirajuć za vaše sinuse i zato boravak u prostoriji u kojoj je obezbeđena odgovarajuća vlažnost vazduha može ublažiti tegobe.

Takođe, možete udisati vodenu paru 2-4 puta dnevno, ili možete da zatvorite vrata od kupatila, sednete i pustite vruću vodu da teče iz tuša i na taj način da se inhalirate.

  • Boravite uvek u zoni za nepušače

Isparenja koja dolaze od jakih proizvoda za čišćenje, boja, lakova za kosu, parfema i pre svega cigareta, mogu izrazito da iritiraju vaše sinuse. Ne dozvolite porodici i prijateljima da konzumiraju cigarete u vašem domu.

Potražite proizvode za čišćenje koji su dostupni u neparfimisanoj varijanti i koji ne sadrže jake hemikalije koje mogu pokrenuti problem sa sinusima.

  • Pijte više vode

Konzumiranje više vode ili druge bezalkoholne tečnosti podstaći će drenažu i pomoći će da se osobodite mukusa(sluzi).

Vruć čaj može biti takođe od pomoći, sve dok je bez kofeina. Pića koja sadrže kofein ili alkohol mogu dovesti do dehidratacije, koja je krajnje nepoželjna.

Alkohol zapravo pojačava oticanje sinusa.

Svakog dana treba konzumirati 8 ili više čaša vode ili bezalkoholnih pića bez kofeina.


  • Ispiranje nosa

Ispiranje nosa može takođe biti od pomoći. To uključuje ispiranje blagim sterilnim,  slanim rastvorom koji ispira sluz i alergene koji izazivaju zapušenje vaših sinusa.

Nagnite se nad lavabo, prsnite rastvor u jednu nozdrvu i pustite ga da se razlije kroz nosne šupljine. Isto učinite i sa drugom nozdrvom.

Pritom držite usta otvorena i ne dišite kroz nos.

  • Izbegavajte nazalne alergene

Nazalne alergije predstavljaju podlogu za probleme sa sinusima jer uzrokuju oticanje sluzokože nosa i blokiranje protoka vazduha kroz sinuse.

Rezultat je bol i pritisak u šupljinama sinusa.

Trudite se da izbegavate okidače alergija kao što su kućni ljubimci, prašina, grinje, polen. To je jedini način da izbegnete neprijatnost koju nosi reakcija na alergene.

Tretirajte alergiju i medikametozno.