Normalno je (i zdravo!) ​​znojiti se kada temperatura poraste, ali ostavljati barice znoja za sobom i imati vlažne dlanove kada se rukujete ume da bude neprijatno. Medicinsko stanje poznato kao hiperhidroza imaju ljudi koji se znoje četiri ili pet puta više od normalnog. Daćemo vam šest saveta kako da se manje znojite kada je vruće.
1. Ne začinjavajte hranu.
Velika šolja ledene kafe ili pikantnih umaka jesu neodoljivo ukusni, ali pokušajte da ograničite začine i kofein ako želite da se manje znojite. Začinjena hrana i kofein mogu da aktiviraju neurotransmitere, koji se zovu acetilholini. Sve što stimuliše ove neurotransmitere može uticati na žlezde koje izazivaju znojenje.
2. Stavite antiperspirant pre spavanja.
Proizvodnja znoja je na najnižem nivou noću, pa aktivni sastojci antiperspiranata imaju veće šanse da uđu u pore i blokiraju znojenje ujutru. Možete naneti antiperspirant i ujutro. Ne brinite da će se proizvod isprati tokom tuširanja, jer su njegovi sastojci već prodrli u vaše znojne kanale.
3. Antiperspirant ne mora da se nanosi samo ispod pazuha.
Prosečna osoba ima dva do četiri miliona znojnih žlezda koje rade kao sistem za hlađenje tela i štite ga od pregrevanja. Vaše ruke, noge, lice, leđa, grudi, pa čak i prepone imaju visoku koncentraciju znojnih žlezda. Ovi delovi tela biće suvlji ako na njih nanesete antiperspirant, ali budite pažljivi sa osetljivim delovima tela. Nemojte nanositi antiperspirant na lice.
4. Koristite medicinske snažne formule.
Medicinski antiperspiranti su efikasniji u zaustavljanju znojenja zato što imaju veće koncentracije aktivnih sastojaka. Možete pronaći medicinske snažne formule vaših omiljenih brendova, kao što je Dove, u apotekama bez recepta.
5. Ne dozvolite dehidraciju.
Prekomerno znojenje može da dovede do dehidracije i toplotnog udara.  Voće i povrće su prirodni hidratori, jer sadrže od 60 do 95 odsto vode. Dinje, papaja i mango su naročito korisni, jer sadrže i kalijum, koji pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti i minerala u telu.  Pijte dosta vode i klonite se alkohola, jer to on samo doprinosi dehidraciji.
6. Budite smireni.
Pored rastućih spoljašnjih temperatura tokom leta, znojenje mogu izazvati i stresne situacije. Stvari koje radite da smanjite anksioznost, kao što je duboko disanje,  smanjiće stimulaciju neurotransmitera koji stimulišu znojne žlezde. Ako se često jako znojite kada ste u stresnoj situaciji, kao što su javni nastupi, idite kod lekara. On će vam možda prepisati lekove za smanjivanje znojenja u ovim tipovima situacija, ili predložiti druge mogućnosti lečenja.