Da li vaše dete misli da mu je nadimak Ne?

“ Luka  ne! Prestani ! “
“ Luka ne! Spusti to ! “
“ Luka ne! Ne stavljaj mačku u mikrotalasnu! “
„Ne“ je moćna reč, kažu stručnjaci za roditeljstvo. Ali ako ovu reč koristite previše često, ona može da izgubi svoj značaj i uticaj, ili ako je koristimo u pogrešnim okolnostima.

Ovde ćemo dati savete roditeljima kako da njihove bebe, mala deca i predškolarci njihovo “ne” shvataju ozbiljno i kako da je što manje koriste.

• Bebe :

Kada govorimo o malim bebama, važi pravilo da ono što one žele i što im je potrebno su poprilično iste stvari. Dakle, najveći deo vremena, mi treba da im dajemo ono što žele, odnosno ono što im je potrebno. Kada beba ima oko 9 meseci starosti, ona počinje da ne prepoznaje kao reč. Ali pre toga, ne možete očekivati da dete razume šta ova reč znači .

• Deca koja su tek prohodala :

Mala deca koja su tek prohodala ne treba često da slušaju reč ne.

Sklonite opasne predmete van dečjeg domašaja. Na ovaj način , nećete stalno morati da koristite reč ne na  sve što vaše dete uradi dok sasvim prirodno pokušava da istražuje svet oko sebe.

Umesto reči ne, koristite druge reči i rečenice. Na primer, recite detetu: “Stolice služe da sedimo na njima a ne da stojimo”, ili „Vrelo! Joj! Nije bezbedno! “

Deca od 2 godine i starija :

Doslednost je ključna stvar kod predškolaca. Predškolac mora da zna da kada kažete ne, to znači ne. Mora da vas ozbiljno shvata. Ne dozvolite da vas napadi besa pokolebaju. I dajte im jednostavna objašnjenja zašto im ne date ili ne dozvoljavate nešto. Na primer: „Večera će biti spremna za 15 minuta, a slatkiše možeš da jedeš posle večere, nikako pre“.
Koristite ne manje često i vrlo pažljivo. Tako ćete učiniti ovu jednostavnu reč mnogo efektivnijom i smislenijom za vašu decu.

Kako vi govorite ne svojoj deci? Kako suzbijate neželjeno ponašanje?