Pre svega, hajde da definišemo tačkasto krvarenje. Tačkasto krvarenje je mala količina krvi koja izlazi kroz vaginu. Obično ni ne stigne na donji veš, već je uočite na toalet papiru posle pražnjenja creva ili mokrenja. Krv može da bude rozikasti sekret, može da bude braon boje ili svetlo crvene boje. Tačkasto krvarenje može biti jednokratna pojava ili može da traje nekoliko sati ili čak nekoliko dana. Tačkasto krvarenje se ne računa kao prvi dan menstruacije. Prvim danom menstruacije treba uvek smatrati prvi dan pravog, obilnijeg krvarenja.

„Normalno“ tačkasto krvarenje

Normalno tačkasto krvarenje se može desiti na samom kraju perioda menstrualnog krvarenja. Dan ili dva tačkastog krvarenja posle 3 do 5 dana krvarenja je normalno i predstavlja kraj perioda krvarenja. Tačkasto krvarenje koje se javlja pre menstruacije je uobičajeno, ali nije idealno, jer može da ukazuje na manjak progesterona. Idelano, menstruacija bi trebalo da slobodno teče kada počne, dakle bez tačkastog krvarenja par dana pred menstruaciju.

Tačkasto krvarenje koje se javlja u sredini ciklusa ili deset do četrnaest dana pre početka narednog ciklusa je normalno. Do njega može doći tokom ovulacije. Mrlja od krvi oko ovulacije smatra se odličnim znakom plodnosti. Termin se zove mitelšmerc – kada osećate bol u jajniku i iskusite blago tačkasto krvarenje u roku od nekoliko dana.

Tačkasto krvarenje sredinom ciklusa javlja se iz jednog od dva razloga. Prvi razlog je verovatno da kada jajna ćelija izađe iz folikula, dolazi do blagog krvarenja. Drugi razlog može biti što tokom ovulacije nivo estrogena raste i zbog toga zid materice pusti malo krvi, koja se pojavljuje u obliku tačkastog krvarenja.

Tačkasto krvarenje koje se dešava oko nedelju dana pre nego što treba da dobijete menstruaciju – i traje manje od jednog dana može biti uzrokovano implantacijom – usađivanjem oplođene jajne ćelije u zid materice.

Još jedan razlog za tačkasto krvarenje prilikom implantacije može biti blag porast estrogena i pad progesterona pre nego što korpus luteum preuzme proizvodnju progesterona. Korpus luteum preuzima proizvodnju kada implantirana oplođena jajna ćelija signalizira telu da se desila trudnoća i da se zid materice mora održavati. Imajte na umu da krvarenje koje traje danima nije posledica implantacije.

„Nenormalno“ tačkasto krvarenje, tačkasto krvarenje u ranoj trudnoći i nakon termina menstruacije

Nenormalno tačkasto krvarenje je krvarenje koje nije uzrokovano gore navedenim razlozima. Abnormalno tačkasto krvarenje traje danima. Nije normalno krvariti danima pre termina menstruacije. Uzroci abnormalnog krvarenja su razni.

Jedan od najčešćih uzročnika krvarenja nekoliko dana pre menstruacije je nizak progesteron. To je hormon koji pomaže da se održi zid materice za trudnoću. Kada dođe do trudnoće, progesteron treba da održi sluzokožu materice na svom mestu kako bi ona postala gnezdo novog života.

U ciklusu bez ostvarene trudnoće, progesteron počinje da se smanjuje, a kada opadne nivo progesterona sluzokoža materice se raspada i izlazi iz tela kao menstrualna krv. Kod žena koje imaju premalo progesterona, tačkasto krvarenje se javlja nekoliko dana do nedelju dana pre početka menstruacije. To takođe može uzrokovati neplodnost i pobačaj.

Tačkasto krvarenje kao posledica fibroida u materici, polnih bolesti, endometrioza i kontraceptivnih pilula

Drugi razlog tačkastog krvarenja su fibroidi u materici, koji su prilično bezopasni, ali treba ih pažljivo pratiti. Fibroidi imaju tendenciju da uzimaju krv jer su prikačeni za matericu. Možete se osećati izuzetno umorno, ako iskusite manjak gvožđa u krvi zbog fibroida.

Endometrioza i kontraceptivne pilule su takođe razlozi tačkastog krvarenja. Najštetniji razlozi tačkastog krvarenja su seksualno prenosive bolesti i neke vrste raka.

Preporučljivo je da ako iskusite ponovljeno tačkasto krvarenje, da odete kod ginekologa, da biste isključili moguće štetne razloge i da biste rešili problem ako ga imate.