Hands touching feetU prošlosti se smatralo da je starost jedini faktor koji određuje zdravlje jajnika i jajnih ćelija. Na osnovu novih istraživanja, sada znamo da to nije istina.

Postoji mnogo faktora koji mogu da utiču na zdravlje jajnika i jajnih ćelija uključujući ekološke faktore, hormone u ishrani i stres.

Drugi faktori koji određuju plodnost žene su:

Dobra cirkulacija

Zdrav menstrualni ciklus

Balansirani hormoni

i zdrave jajne ćelije

 

Zašto je kvalitet jajne ćelije važan?

Kvalitet jajne ćelije je jedan od temelja plodnosti. Kvalitet jajnih ćelija može da utiče na to da li će doći do oplodnje i implantacije, kao i da li će se trudnoća izneti do kraja. U prošlosti se mislilo da smo rođeni sa svim jajnim ćelijama koje ćemo imati do kraja života i da se jajne ćelije ne regenerišu. Nedavna istraživanja su otkrila da žene zapravo proizvode jajne ćelije tokom reproduktivnih godina. Naučnici su pronašli matične ćelije u jajnicima koje proizvode nove jajne ćelije.

Međutim, starost opak ima uticaj na nove jajne ćelije. Razlog je starenje jajnika koji vremenom postaju neoptimalni za skladištenje jajnih ćelija. Ako zaštitite jajne ćelije koje trenutno imate, i ako podstičete zdravlje jajnika kroz ishranu, bilje, dodatke ishrani i povećate cirkulaciju u reproduktivnom sistemu, povećaćete šanse za trudnoću.

Ciklus jajne ćelije traje 90 dana

Mnogim ženama koje imaju problema da zatrudne njihovi lekari kažu da im jajne ćelije nisu zdrave, da imaju loš kvalitet, ili da su „stare“. Opcije koje ove žene dobijaju su korišćenje donatorskih jajnih ćelija, vantelesna oplodnja ili usvajanje. Ali, ono što većina žena ne zna jeste da postoje stvari koje možete da uradite da pomognete očuvanju zdravlja jajnika i jajnih ćelija, ali to mora da se radi najmanje 90 dana pre nego što bude imalo efekat. Dakle, ciklus jajne ćelije koja se priprema za ovulaciju je 90 dana.

Tokom ovog perioda od 90 dana pre ovulacije, jajna ćelija se menja i priprema za ovulaciju. U ovom periodu ona je podložna pozitivnim i negativnim uticajima sledećih faktora. To su:

Protok krvi

Pravilna oksigenacija

Hormonski balans

Uhranjenost

Stres

 

To su faktori na koje treba da se fokusirate da biste povećali kvalitet svojih jajnih ćelija.

Protok krvi i pravilna oksigenacija

Dotok krvi bogate kiseonikom do jajnika je od suštinskog značaja za dobro zdravlje jajnih ćelija. Protok krvi može se smanjiti kao rezultat nedostatka vežbanja, dehidracije i guste krvi. Da biste povećali protok krvi do jajnika, sledite ove predloge:

 Pijte najmanje 8 čaša vode svakog dana.

Dehidracija može izazvati da krv postane gusta i smanjiti cirkulaciju u organizmu. Pijte prečišćenu vodu koja se ne pakuje u plastiku.

Vežbajte

Vežbanje povećava protok krvi u telu, donosi svežu krv u sve ćelije i pomaže da se krv snabde kiseonikom.

 Idite na abdominalnu masažu ili masažu za plodnost

Jedna od najboljih terapija za povećanje protoka krvi za reproduktivni sistem je masaža materice i jajnika. Masaža pomaže da krv obogaćena kiseonikom dođe do jajnika i uklanja se stara ustajala krv. Takođe možete naučiti kako da na sebi primenite masažu plodnosti u udobnosti sopstvenog doma. Najbolje je početi dan nakon prestanka menstruacije i nastaviti tokom celog meseca, Vežbajte najmanje 4 puta nedeljno. Ako trenutno pokušavate da zatrudnite, izvršite tehnike masaže, od dana nakon završetka menstruacije do ovulacije.

Hormonski balans

Hormonska ravnoteža je od suštinske važnosti za zdravlje jajnih ćelija. Zbog ekoloških faktora, stresa i modernog načina ishrane može doći do hormonskog disbalansa. Ako ne postoji hormonska ravnoteža, jajne ćelije ne reaguju, ciklus plodnosti se remeti i ne dolazi do ovulacije. Evo nekoliko načina da pomognete ravnotežu svojih hormona i negujete endokrini sistem.

Očistite organizam od viška hormona

Koristite superhranu za plodnost, na primer maku

Smanjite izloženost ksenohormona

Ako je vaš nivo FSH visok, biljka Vitex može da pomogne uspostavljanju normalnog nivoa hormona

Ishrana

Hrana koja povećava kvalitet jajnih ćelija:

Matični mleč

Maka

FertiliGreens

Brokoli

Bobice

Tamno lisnato povrće

Iverak

Losos

Semenke bundeve

Susam

Kurkuma

Đumbir

Stvari koje mogu da ugroze kvalitet jajnih ćelija:

Cigarete

Kofein

Alkohol

Šećer

Neorgansko meso i mleko

Veštački sokovi

Ishrana sa malo masti

Prerađena hrana

Transmasti

genetski modifikovana hrana

 

Suplementi

Multivitamini

Glavni ključ za podršku zdravlja jajnih ćelija i pripreme sluzokože materice jesu prenatalni multivitamini. Sintetički multivitamini neće imati isti efekat kao multivitamini napravljeni od celih namirnica.

Antioksidansi

Antioksidansi pomažu da se zaštite jajne ćelije i spermatozoidi od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu da oštete zdravlje jajnih ćelija i DNK ćelija, a to bi moglo imati uticaja na sposobnost da zatrudnite, održite zdravu trudnoću i takođe utiče na šanse za moguće urođene defekte. Jajne ćelije spadaju u ćelije koje najduže žive u vašem telu, kako godine prolaze one postaju svakodnevno izložene i podložne slobodnim radikalima.

 L-arginin

L-arginin je aminokiselina koja dokazano povećava odgovor jajnika, kvalitet endometrijuma i šanse za trudnoću kod IVF pacijenata koji su uzimali velike doze L-arginina.

 Superhrana za plodnost

 Maka

Maka doprinosi ravnoteži hormona. Jako je hranljiva i balansira endokrini sistem.

Matični mleč

Matični mleč pomaže da se poveća kvalitet i količina jajnih ćelija. Matični mleč treba da se uzima najmanje tri meseca pre začeća ili IVF procedure.

FertiliGreens

FertiliGreens je hranljivi zeleni prah. On sadrži antioksidante, minerale i proteine koji pomažu da se alkalizuje telo i neguju jajne ćelije. Uzmite dnevno dve kašičice ovog praha.

Stres

Stres ima negativan uticaj na plodnost. Žene koje su stalno pod stresom proizvode prolaktin i druge hormone, koji mogu ometati ili čak blokirati redovne ovulacije.

Negativan uticaj imaju traumatični događaji, ali i oni manje kataklizmički, kao što su dugotrajni sukobi na poslu.

Stres možete smanjiti tako što ćete;

Ići u šetnju

Uživati u kupkama

Čitati dobru knjigu

Ići na profesionalnu masažu

Pijte neke opuštajuće biljne čajeve, kao što su kamilica ili nana

Vežbajte meditaciju

Idite na psihoterapiju

 

U jednoj studiji u kojoj su učestvovale žene koje nisu ovulirale, jedna grupa je išla na kognitivno-bihejvioralnu terapiju, a druga grupa ne. 80% žena koje su primile kognitivno-bihejvioralnu terapiju počele su ponovo da ovuliraju, naspram samo 25% žena u drugoj grupi.