Donesite ispravne odluke i kontrolišite Vašu ishranu. Osećaćete se bolje i rezultati će biti vidljivi. Pridržavajte se svojih odluka. Budite odlučni u formiranju zdravih navika. Definišite šta želite.

Želim da jedem više voća i povrća.

Jedite najmanje jednu vrstu povrća tokom svakog obroka. Držite sveže,  sirovo povrće, na sredini frižidera, tako da uvek možete da ga vidite. Zdrave namirnice treba da Vam budu na dohvat ruke. Činija za voće treba da bude na mestu pored koga često u toku dana prolazite. Trudite se da uvek dodate povrće u sendvič, picu, supu, i omlet.

Želim da manje jedem brzu hranu.

Pokušajte da odolite iskušenju i ne hranite se po fast food-ovima. Uz sebe nosite neku voćku ili orašaste plodove, kako bi imali šta da prezalogajite dok ne dođete kući sa posla. Ako ipak ne možete da odolite, birajte manje kaloričnu opciju kao što je salata. Naručite standardne ili manje porcije, kao i vodu umesto soka.

Hoću da moja užina bude zdravija.

Umesto da kada je vreme užini posegnete za čipsom ili keksom, pojedite šaku oraha, ili nekog drugog orašastog voća. Takođe, ukusna opcija je i niskomasni jogurt.

Iskoristite aktuelno voće sezone. Citrusno voće je naročito dobro. Jedite perece ili nekoliko krekera sa manje masnim sirom, ali užinajte samo kada ste zaista gladni, a ne zbog dosade ili stresa. Uzimajte samo jednu porciju.

Želim da manje večeram.

Potrudite se da u toku večere ne preterujete sa jelom, i da večerate najmanje tri sata pre nego što odete na spavanje. Izbegavajte kasne i obilne večere po restoranima.

Želim da ne jedem nekontrolisano

Jedite samo kad ste zaista gladni. Kada se budete osećali zadovoljno, ali pre nego što osetite da ste u potpunosti siti( tanka je linije između sitosti i prejedanja), prestanite da jedete, čak i ako ima još hrane u Vašem tanjiru.

Nemojte da sedite pred televizorom ili kompjuterom dok jedete.

Ovo je veoma važno , jer se na taj način ne koncentrišete na hranu i nemate predstavu koliko ste je uneli. Tako ćete se lakše prejesti.

Želim da manje užinam na poslu.

Izbacite nezdrave grickalice sa svog radnog mesta, ili barem iz vidokruga. Manje ćete jesti ako Vam hrana nije na dohvat ruke . Ako ne želite da halapljivo posegnete za hranom, ne držite hranu u Vašem stolu.Odvojite vreme za pravu užinu, van Vašeg radnog stola.

Želim da jedem „pametno“ kad sam u restoranu.

Uzimajte manje porcije. Nemojte izgladneli da idete u restoran, jer je takio veliki rizik da ćete s eprejesti. Umesto toga, užinajte zdravo, odlaska u restoran. Ne naručujte kremasu supu, već čistu. Podelite obrok na dva dela i jedan deo ponesite kući, ili podelite predjelo sa prijateljem. Zamolite konobara da ne donosi tortilja čips ili hleb za Vaš sto.

Želim da jedem manje šećera.

Odreknite se jednog soka dnevno. Izostavljanjem samo jednog soka na dan izbegavate 30 g šećera- oko 8 kafenih kašičica. Zamenite sok vodom ili nezaslađenim čajem.

Želim da doručkujem svaki dan.

Ako ste ujutro u prevelikoj žurbi da bi sebi doručkovali, ponesite ga u školu ili na posao. Veoma je važno doručkovati, jer je metabolizam ujutro najbrži. Pre doručka popijte čašu ili dve, vode kako bi pokrenuli metabolizam.

Želim da planiram kako da jedem pravilno.

Ne odustajte od zdrave ishrane samo zato što ste zauzeti poslom. Napravite plan ishrane kada radite noćnu smenu Nosite sa sobom hranljive grickalice, ili voće. Saznajte koji restorani i supermarketi nude opciju salata, supa ili pile na roštilju za poneti, i tako napravite zdrav izbor.

Želim da pratim šta jedem.

Vodite dnevnik ishrane kako bi imali u vidu šta ste sve pojeli tokom dana i kako se osećate. Ne morate svaki dan unositi ove podatke u dnevnik, dovoljno je jednom nedeljno ili nekoliko puta u toku nedelje, da biste imali orijentaciju koliko zaista unesete hrane tokom dana.

Želim da naučim da kažem : “Ne.”

Ostanite dosledni kada je zdrava ishrana u pitanju. Ukoliko se desi situacija da Vas konobar ponudi dodatnim prelivom, ili Vaša koleginica sa posla donese domaće poslastice, ljubazno odbijte ili objasnite zašto ne želite da jedete. Setite se razloga zbog kog kontrolišete ishranu. Drugima ne dugujete objašnjenje zašto odbijate, ali sebi dugujete zdravlje.

Želim da nađem podršku da se hranim zdravo.

Lakše je da ostanete dosledni ako niste sami u toj odluci. Pitajte prijatelja ili članove porodice da zajedno uđete u režim zdrave ishrane. On nije ni previše zahtevan , i ne podrazumeva prevelika odricanja. On je samo idealan način da unapredite svoje zdravlje i budete zadovoljni svojim telom.

Ne pravite zdrave obroke samo za sebe. Pravite ih i ostalim članovima porodice. Oni ipak treba da imaju opciju da jedu nešto drugo.

Želim da budem uspešan u ispunjavanju svog cilja.

Napravite jedan mali, određeni cilj s vremena na vreme, a koji je vezan za Vašu ishranu. Kada ga ispunite, nagradite sebe. Nemojte da ta nagrada bude u vidu nezdravih i masnih obroka, nego nađite alternativu. Zašto to ne bi bila npr. masaža. Ili kupovina sitnice za koju znate da će Vas obradovati.

Imajte na umu razloge zbog kojih se odričete nezdrave ishrane. Ako se budete pridržavali svojih odluka, ubrzo ćete se osećati bolje i kada rezulati budu vidljivi na Vašem telu, to će biti dodatni motiv da istrajete. Neka Vaše zdravlje bude na prvom mestu.