Čađave oči ili smoky eyes je vrlo popularan način šminkanja očiju. Ovde ćemo vam dati detaljna uputstva kako korak-po-korak napraviti čađave oči (smoky eyes).

Ključ za savršene čađave oči je dobar izbor senki. Boje moraju da se besprekorno uklapaju. Važno je upariti osnovne svetle boje sa bogatim tamnim bojama. Dobre kombinacije su: Meka zlatna osnova sa dubokom ljubičastom na vrhu; osnova boje šampanjca sa svetlo plavom i osnova boje breskve sa zeleno-plavom nijansom.

Potrebno vreme: 10 minuta

Šta je potrebno

• fiksator za šminku ili za senku(nije obavezno, ali drži senku na mestu).

• 2 Senke: Jedna svetla, druga tamna

• Ajlajner

• Četkice za senke

• maskara

1. Pripremite kapak. Kako se senka ne bi otopila i skupila u naborima na kapku, potrebno je da se prvo nanese bazna senka, tj. fiksator za senku, ili fiksator za šminku. Pustite ga da se osuši pre nego što nastavite sa šminkanjem.

2. Stavite ajlajner. Ako želite da postignete tipičan crni, braon ili sivi izgled zadimljenog ili čađavog oka, nanesite ajlajner u jednoj od tih boja na liniju gornjih trepavica, pri čemu linija treba da bude deblja u sredini.

3. Na liniju donjih trepavica stavite kreon i razmažite ga prstom. Možete takođe da nanesete i malo senke da upotpunite efekat razmrljanosti.

4. Nanesite osnovnu boju. Osnovna boja treba da bude svetla.  Poenta je da se kombinuju svetla osnova sa tamnijim nijansama. Svetlu, svetlucavu senku nanesite na kapak do kosti ispod obrva.

5. Na bazu nanesite tamniju senku, i mešajte ih kružnim pokretima na kapku ali do nabora, tj. do ivice kapka. Pošto ste naneli bazu i ajlajner, vreme je za “čađavi” efekat. Koristeći četkicu za nanošenje senke mešajte tamniju senku sa osnovom od linije trepavica nagore. Senka treba da se pomeša i sa ajlajnerom, tako da se on ne vidi, tj. treba da se stopi sa senkom.

6. Maskaru treba naneti u 3-4 sloja (maskara ne sme da se osuši pre nanošenja sledećeg sloja, ali morate sačekati dve sekunde da se samo malo osuši. Dok se jedan sloj suši pređite na drugo oko, pa tako naizmenično) kako bi trepavice bile guste i tamne. Fokusirajte se na spoljašnji ugao trepavica i izdužite ih što više.   Ako nemate prirodno duge, uvijene trepavice, uvijte ih uvijačem za trepavice.

Saveti:

1. Ne naglašavajte usne ako imate čađave oči. Ako se odlučite za jaku šminku, odlučite se da li ćete naglasiti oči ili usne, nikako oboje.

2. Probajte plavu ili ljubičastu maskaru. To naročito lepo izgleda na plavim očima.Ističe ih.

3. Senke mogu služiti kao ajlajneri. Pokvasite tanku četkicu i umočite u tamnu senku. Tako ćete  napraviti duboku, preciznu liniju. Takođe možete da koristite tamne senke bez kvašenja četkice.

4.Ove sezone su popularne tamno ljubičasta i zlatna braon umesto crne i braon.