Sigurno Vam se desilo da osetite svrab, peckanje i crvenilo na određenom delu usana, i to često onda kada je ono najnepoželjnije. Saznajte kako da se najbrže otarasite ove neprijatne pojave.

Herpes na usnama (lat. Herpes labilalis) , u narodu poznat kao „groznica“ javlja se kao posledica infekcije Herpes simplex virusom.

Kako se prenosi?

Možete se zaraziti direktnim kontaktom sa herpesom, sekretom iz herpesa ili pljuvačkom osobe koja ima herpes (bliskim fizičkim kontaktom, ljubljenjem, upotrebom pribora za jelo i ličnu higijenu zajedno sa inficiranom osobom) .

Kada se osoba zarazi ovim virusom, ona u početku ne mora imati nikakve simptome (ne javlja se groznica na usnama). On se aktivira tek kada dođe do pada imuniteta– posle prehlade, gripa, promene vremena, izloženosti jakoj sunčevoj svetlosti, psihičkog i fizičkog stresa, kod hormonskih poremećaja, zbog loše ishrane, izloženosti veoma visokim ili veoma niskim temperaturama, a kod nekih žena i u toku menstruacije.

Prvi simptomi pojave herpesa:

Ograničeno područje na usnama iznenada počinje da svrbi, pecka, bridi, a može biti vrelo, bolno i nadraženo.

Zatim, posle dan ili dva javlja se mehurić, koji raste dok ne pukne. Potom nastaje otvorena ranica, koja kasnije biva pokrivena krastom, koja se potom sasuši.

Najzarazniji stadijum je kada mehurići groznice pucaju i vlaže, pa tako nastaju male ranice , iz kojih se šire virusi!

Tada treba posebno obratiti pažnju da ne zarazite drugu osobu, jer je u tom periodu virus veoma zarazan.

Savet:

Dok imate herpes trudite se da se ne ljubite ni sa kim. Svakog dana menjajte peškir koji upotrebljavate, kao i jastučnicu(da biste izbegli da uđete u začarani krug i da otežate sebi oslobađanje od ove neprijatne pojave, koja predstavlja ujedno i estetski problem) . Takođe,  ne dozvolite da se  iko drugi njima služi.

Trudite se da ne dirate ranicu, a ako to ipak učinite, obavezno operite ruke.

Izbegavajte da doditujete oči, jer tako možete izazvati širenje infekcije i dovesti do ozbiljne infekcije očiju.

Veoma je važno reagovati čim osetite prve simptome pojavljivanja herpesa, primenom antivirusnih lekova lokalno i  posvetiti se podizanju imuniteta, koji ima najveći značaj u toku lečenja.

Kako se leči herpes?

Postoje mnogi korisni prirodni preparati koji će uticati na brzo podizanje imuniteta, kao i oni koji će se koristiti lokalno, na sam herpes.

Pored toga, veoma je važan odmor i kvalitetan san.

Evo nekoliko saveta, koji uključuju primenu prirodnih preparata, kao i sredstava iz kućne radinosti, u cilju lečenja herpesa:

  • Čim osetite početne simptome, stavite na zahvaćeno mesto vatu natopljenu alkoholom (npr. votka, viski, ili rakija) , ili hladnom kafom bez šećera, par minuta.
  • Sigurno Vam je poznat stari metod stavljanja paste za zube na groznicu. Pasta za zube treba da bude bela (ne providna ili sa prugama), brže se suši. Ona treba da ima što više mentola u sebi.
  • Možda niste znali da virus herpesa ugiba kada se nađe na temperaturi preko 37 stepeni u fiziološkom rastvoru. S obzirom da se virus nalazi u vezikulama koje su ispunjene fiziološkim rastvorom, grejanjem se postiže temperatura koja ga ubija. Zato možete uključiti fen na najniži podeok, i usmeriti toplotu ka herpesu. Ili,  nadviti se nad ringlu, i na taj način zagrevati. U ove svrhe može poslužiti i grejalica.

Antivirusna sredstva se primenjuju lokalno

1. Propolis (nanosi se na herpes , ili se pak pije, jer je koristan za podizanje imuniteta)

2. beli luk (iseći čen na polovinu i prisloniti ga na groznicu),

3. gel sa slatkim korenom (ispoljava antivirusno dejstvo, pa postoje i komercijalni preparati na bazi slatkog korena za groznicu na usnama)

4.tinktura matičnjaka,

5.cinkova pasta (isušuje vlažni mehurić i skraćuje vreme zarastanja).

6.sredstva na bazi nevena deluju antiseptički,pa sprečavaju da se koža ispucala od herpesa zarazi bakterijama.

Korisno je po osečanju prvih simptoma unositi što više vitamina C, uzeti andol ili aspirin.

Neki lekari savetuju vitamine B kompleksa u megadozama, 3×2 ili čak do 10 dnevno, i neki pacijenti potvrđuju da je to efikasno.

Vitamin E i cink takođe treba uvrstiti u sredstva za borbu protiv herpesa.

Koren Ehinacee je tradicionalono sredstvo za jačanje imunog sistema. Uzima se u tabletama, kao tinktura,ili čaj.

Jedite namirnice bogate lizinom (meso, krompir, mleko, jogurt, riba, pasulj i jaja), a izbegavajte namirnice bogate drugom aminokiselinom-argininom (čokolada, kikiriki, koštuničavo voće, semenke, pšenične klice).

Ne treba uzimati antibiotike!

Kada izađe herpes na usnama,a on je virusnog porekla,nema svrhe uzimati antibiotike. Antibiotici ne deluju na viruse.

Apoteka

U apoteci će Vam najčešće savetovati Aciklovir ili cinkovu pastu. Aciklovir je najbolje upotrebiti čim osetite prve simptome herpesa i pojavi vam se crvenilo na usni.

Ukoliko želite da sprečite izbijanje herpesa na prirodan način, sa prvim znakovima pojave crvenila i svraba koristite Aloe Lips, koji veoma efikasno sprečava ispoljavanje herpesa, a postojeći herpes otklanja.

Koristite ga nekoliko puta dnevno mažući ga u bogatom sloju na obolelo mesto.

Više o ovom proizvodu možete pročitati ovde:https://planetazdravlja.com/aloe-vera-lips-stik-za-usne-i-prva-pomoc-za-kozu/

Ukoliko Vam je posebno stalo da herpes što pre prođe, primena bioptron lampe ili lasera je izuzetno korisna. Ovakav tretman u proseku košta oko 700 din, a bolje opremljeni kozmetički saloni ih poseduju.

Najbitnije je preventivno delovati, dakle, jačati imunitet, redovno spavati i ne nervirati se. Tako virus neće imati pogodne uslove da se aktivira i dovede do ove nepoželjne pojave, koja je neprijatna,a ujedno predstavlja i estetski problem.