Suprotno verovanju većine, ako položite gomilu toalet papira na sedište šolje kako biste formirali zaštitni sloj protiv bakterija, vi zapravo izlažete svoje telo još većoj količini bacila!

U stvari je bolje ne staviti ništa nego toalet papir, ili papirne uloške za šolju.
Većina ljudi pretpostavljaju da su toaleti pokriveni bakterijama, ali sedišta su namerno dizajnirana tako da budu zaobljena i imaju glatku površinu, kako bi se sprečilo lepljenje bakterija na nju. Bacili ne mogu da se razmnožavaju na goloj koži sami, tako da ne očekujte da se razbolite od sedenja na suvoj wc šolji u javnom toaletu. Naša koža pruža prirodnu barijeru koja nas štiti od mikroorganizama, a pored toga, mnoge bakterije koje se nalaze na sedištima već su prisutne u našim telima.

Osim toga, istraživanja su pokazala da je prosečno sedište u javnom toaletu čistije nego sudopera, daska za sečenje, i kuhinjski sunđeri u većini domaćinstava!

Međutim, za razliku od wc dasaka, ništa drugo u kupatilu nije dizajnirano da spreči lepljenje bakterija. Bacili prskaju na sve strane iz wc šolje kada puštamo vodu. Oni se lepe na zidove, kvake, kutije za toalet papir, i sam toalet papir. Nažalost, površina toalet papira je savršena za prikupljanje bakterija, a mi smo vrlo skloni da ga bezrezervno stavljamo na telo, čak ga koristimo i da obrišemo nos i lice. Na taj način, neverovatno olakšavamo klicama da uđu naša tela.

Najbolje što možete da uradite kako biste izbegli bakterije i klice je da temeljno operete ruke, da ih držite pod toplom ili vrućom vodom, da ih nasapunate, i trljate ih najmanje 20 sekundi.

Izbegavajte električne ručne sušare, one duvaju bacile direktno na vaše ruke!

Umesto toga, odlučite se za papirne ubruse ako je moguć i kupite vlažne maramice ili dezinfekciono sredstvo za ruke. Takođe, pokušajte da ne dodirujete vrata ili kvaku prilikom izlaska iz toaleta. Ako su vrata na guranje, koristite kuk, nogu, ili neki drugi pokriveni deo tela da ih otvorite.

Najbolji način da koristite javni toalet je da ne sedate na dasku wc šolje već da u čučećem položaju obavite to što morate. Ovaj način je mnogo čistiji,  nego da koristite toalet papir kao barijeru.