Samopoštovanje se gradi tako što se neguju pozitivna osećanja prema sebi. Treba ceniti sebe i osećati se vrednim. To je ono u šta osoba veruje, bez obzira na fizički izgled, inteligenciju, prihode, popularnost, talente i dostignuća. Dakle, svako može osećati visok nivo samopoštovanja.

Kako da imam više samopouzdanja?

Saveti za podsticanje samopouzdanja:

1) Napravite spisak osobina koje smatrate da odlikuju vrednu i poštovanja dostojnu osobu. Zatim zapišite sve osobine koje smatrate da vi treba da imate kako biste sebe smatrali vrednom osobom. Neka ova lista bude vaš vodič u donošenju odluka i delima. To će vam pomoći da održite visok nivo samopoštovanja.
2) Prestanite da kudite sami sebe. Ako napravite grešku, izblamirate se, ili uradite nešto neprikladno, umesto da nazivate sebe budalom, gubitnikom, glupanom/glupačom i pljesnete se po čelu, idite korak unazad i zapitajte se: „Zašto se ovo dogodilo“, „Šta mogu da naučim iz toga?” Uvek budite ljubazni, brižni, nežni i puni razumevanja i podrške prema sebi.  Ako sami sebe omalovažavate, teško da ćete imati samopoštovanja i ponavljaćete stalno iste greške.

Žene, generalno, imaju posebne probleme sa samopoštovanjem.

Zbog uticaja medija i ogromnog naglaska koji društvo stavlja na izgled žene, kod njih postoji veći pritisak na samopoštovanje nego kod muškaraca. Samopoštovanje je od izuzetno velikog značaja jer utiče na mentalno zdravlje i doošenje životnih izbora u celini. Samopoštovanje određuje oblik i kvalitet života.

Ako neko ima negativni samo-koncept i nisko samopoštovanje, on će pokazivati negativno ponašanje jer će svoje ponašanje usklađivati sa svojim samokonceptom. Nisko samopoštovanje dovodi do nezdravih izbora, npr. konzumaciji brze hrane, manjku fizičke aktivnosti, neispavanosti, preteranom unosu alkohola, droge, agresivnog ponašanja (uključujući verbalnu agresiju i svađalačke tendencije) itd. Nasuprot tome, veće samopoštovanje teži da dovede do pozitivnih životnih izbora.

Samopoštovanje možete povećati ako naučite da pravilno posmatrate svoje uspehe.

Usporite malo i obratite pažnju na različite načine kojima svakodnevno podržavate sebe i one koje volite. Jako često žene brinu o tome šta ne rade, umesto da daju sebi zasluge  za sve što rade.

Evo nekoliko načina da uvećate samopouzdanje:
1) Smejte i smešite se.

Smeškanje je osećaj koji dolazi iznutra. Iz nekog razloga, kada se smešimo stojimo uspravnije. Kada je telo u pravilnom položaju, lakše se diše, i to je najbolja kamuflaža kada ste pod stresom i kada vam um more negativne misli. Smejanje usporava proces starenja.

2) Nagradite sebe.

Ako ne uradite nešto lepo za sebe, niko drugi neće. Da li znate šta ima moć da vas nasmeje? To ne mora da bude ništa veliko. To može da bude neko voće, pesma, slatkiš, fotografije, mačići. Svesno nagrađujte sebe, naročito kada imate problema ili ste pod stresom iz bilo kog razloga.
3) Prošetajte.

Hodanje je najjednostavniji oblik vežbe. Ono vas izvlači napolje i tera vas da se udaljite od stresnih situacija. Krenite u šetnju sa sluškama i nekom razdraganom muzikom. Počnite sporo i kada osetite anksioznost, kada stres krene da isplivava na površinu, hodajte brže u ritmu muzike. Pokreti prirodno daju telu dobar osećaj. Kada se osećate bolje, lakše ćete suzbiti stres. Kada se brinete o sebi i vežbate, vaše telo brine o vama.

4) Uživajte u hrani.

Svi ti dijetaši opsednuti su pitanjem koja je hrana „dobra“ a koja „loša“. Predlažem da promenite pristup, i zapitate se: „Šta je ukusno? Šta mogu da jedem da se osećam bolje? “ Pritom imajte na umu koja hrana će ojačati vaše zdravlje i obezbediti dugoročni osećaj blagostanja, zdravstvenog, a samim tim i emotivnog. Dakle, pronađite ono što je i zdravo i ukusno. To je dobitna kombinacija. Sedite za sto kada jedete, i zaista uživajte u ukusu svakog zalogaja. Ako jedete na ovaj način, nećete se ugojiti. Ishrana koja je bazirana na zdravim, a ukusnim namirnicama lako će vam postati navika.
Dobro je kada žena ceni ono što je lepo na njoj i kada ne preuveličava svoje mane. Ali, Žene, manje dajte važnost fizičkom izgledu, a više se fokusirajte na kvalitete koje posedujete kao ličnost. Najzdravije i najmoćnije samopouzdanje je ono koje niče iz onoga ko ste vi, kao osoba. Pritom prihvatite i svoju spoljašnost kao nešto što je lepo i vredno poštovanja, jer je Vaše i jer kroz njega zrači vaša unutrašnja lepota i samopouzdanje, i samim tim je ta spoljašnost prelepa, jedinstvena, i izuzetno vredna.
Još jedna stvar: oslobodite se strahova, ne bojte se izazova. Naprotiv, tragajte za njima, postavljajte sebi ciljeve i smelo ih ostvarujte, korak po korak, ma koliko mali taj korak bio. Korak napred je i kad iz neuspeha uspete da naučite nešto novo, npr. kako da sledeći put izbegnete neku grešku i makar i milimetar se približite svom cilju. Samo tako ćete pokazati i sebi i drugima ko ste vi zaista, koliko ste vredni i jedinstveni. Svaki smeli korak ka cilju daće vam snagu i samopouzdanje za sledeći, sve dok se u jednom trenutku ne osvrnete oko sebe, i iskreno priznate: Da, ovo sam ja, ovo sam zaista ja. Sve što sam zamišljala da mogu biti i osećala da jesam se ostvarilo. Ja sam divna žena. Volim i poštujem sebe. Ne mogu biti srećnija.