Formula za mršavljenje je jednostavna, treba da potrošite više kalorija nego što unesete. Stručnjaci preporučuju stvaranje deficita od 500 kalorija kroz smanjen unos kalorija i fizičku vežbu. Tako ćete za nedelju dana izgubiti od pola kile do kilu sala.
Ako želite da izgubite težinu brže, moraćete da jedete manje i vežbate više. Suština: 1200 kalorija i jedan sat fizičke aktivnosti dnevno (ali nemojte unositi manje kalorija od ovog broja jer ćete tako ugroziti svoje zdravlje). Prateći ovaj režim možete očekivati da ćete izgubiti 1,5 do 2,5 kilograma u prvoj nedelji, ili više ako ste teški preko 120 kilograma.
Dve trećine izgubljenog sala izgubi se zbog promenjenog režima ishrane, a jedna trećina vežbanjem. Što veći višak kilograma imate, brže će se kilogrami topiti. Možete da izgubite još više težine u početku ako smanjite unos soli i skroba jer se tako smanjuje količina tečnosti i zadržavanje tečnosti u organizmu.
Najvažnije su kalorije, treba ih smanjiti na 14 kalorija po kilogramu telesne mase, ali ne ispod 1200 kalorija dnevno. Ako hoćete brzo da smršate, minimizirajte skrob, šećer i masti iz životinjskih i mlečnih proizvoda. Treba jesti uglavnom voće, povrće, belanca, proizvode od soje, pileće belo meso, ribu, školjke, nemasne mlečne proizvode, i meso sa minimalnim procentom masti.

Još neki korisni saveti su da pijete puno vode, jedete puno proteina i pišete dnevnik hrane koju pojedete.
Proteine treba jesti da se smanji gubitak mišića i maksimalno poveća gubitak masti.
• nisko-kalorijsko povrće bogato vlaknima će vam pomoći da se osećate siti

• pijte dosta vode, tako da ne pomešate glad sa žeđu

• izbacite iz frižidera primamljivu hranu koja goji

• okupirajte sebe da bi sprečili jedenje iz dosade

• jedite samo za stolom

• uvek jedite tri obroka dnevno i jednu užinu – ne preskačite obroke

Iako vam neće pomoći da smršate, grickanje semenki kima, đumbira, peršuna, nane, ananasa, i jogurta sa medom može da vam pomogne da sprečite naduvenost i zadržite osećaj ravnog stomaka .

Vežbanje

Čak i ako već vežbate redovno, moraćete da intenzivirate trening ako želite brzo da smršate. Ako hoćete da smršate, morate da vežbate sat vremena svaki dan.

Kardio sagoreva najviše kalorija, tako da je idealan za brzo mršavljenje, ali kasnije treba uključiti nekoliko sati nedeljno treninga snage. Za topljenje najviše masti, pokušajte da se oznojite posle zagrevanja i nastavite da se znojite ceo sat.
Većina može da uradi jedan sat kardio vežbanja dnevno, ali intenzitet vežbanja će zavisiti od vaše trenutne kondicije. Stručnjaci preporučuju postepeno povećavanje intenziteta vežbanja da bi se izbegle povrede.
Kada ne možete da radite kardio, preporučuju se treninzi snage najmanje dva puta nedeljno, pri čemu se vežbaju sve glavne mišićne grupe, u kombinaciji sa najmanje 15000 koraka dnevno (koraci se broje pedometrom).
Neki predlažu udvostručavanje rutine vežbanja tako što ćete vežbati dva puta dnevno, ujutro i uveče. Druga opcija je intervalni trening koji podrazumeva dodavanje intervala vežbanja visokog intenziteta u vaš trening kako biste sagoreli više kalorija za manje vremena. Tako ćete intenzivnije vežbati, i vremenom ćete povećavati intervale intenzivnog vežbanja.

Brze dijete

Klonite se dijeta koje podrazumevaju pilule za detoksikaciju, laksative, ili napitke, i bilo koja sredstva koja obećavaju gubitak težine veći od 1-1,5 kilograma nedeljno.
Istina je da smanjenje kalorija ispod 1200 dnevno kontraproduktivno, zato što su kalorije potrebne jakim mišićima da budu u stanju da izdrže efikasno vežbanje.
Kada jedete suviše malo kalorija gubite masti, ali i dragocene mišiće, što je najgora stvar koju možete da uradite, jer tako usporavate metabolizam i otežavate povećanje intenziteta vežbanja ili trajanje vežbanja.