Oboje ste umorni. Deca se lako probude. Niste zadovoljni svojom težinom. Pod stresom ste zbog rokova na poslu. Nemate vremena.

Postoji mnogo razloga zašto ljudi u dugim vezama pre posegnu za jastukom ili daljinskim upravljačem umesto za telom svojih partnera nakon što padne mrak. Ali zdrav seksualni život je ključni deo intimnog odnosa, kažu stručnjaci, i njegovo zanemarivanje može još više udaljiti partnere.

Problem br 1: Sve je isto i staro

Rešenje: Začinite stvari

Kada ste u dugoj vezi, možete postati rob rutine. Postoje biološki dokazi da nova iskustva uzrokuju oslobađanje dopamina u mozgu. Dopamin je hemijski glasnik koji je povezan sa centrom za zadovoljstvo u mozgu. Zato je mnogo lakše uzbuditi se u novoj vezi – sve je novo i vaš mozak reaguje u skladu sa tim.

Očigledno, ne možete da menjate partnere svaki put kada uzbuđenje prođe. Umesto toga, promenite neke od drugih faktora. Pokušajte seks na nekom drugom mestu, u različito vreme, u različitim pozama. Probajte seks pod tušem, ili na stolu itd.

Problem broj 2: Previše obaveza, previše umora

Rešenje: Napravite pauzu, posvetite se partneru

Svi parovi su umorni na kraju dugog dana punog obaveza. Dok obavite sve poslove koji vas čekaju kući, verovatno ste preumorni za romantičnu večeru. To morate promeniti. Morate preispitati prioritete. Šta vam je važno? Koliko god da ste umorni, ok je da barem imate seks na brzaka s vremena na vreme. Seks je jako važan za celokupno zdravlje vašeg odnosa! Nemojte ga potpuno izbacivati sa nedeljnog reda.

Umesto da čekate da se pogase svetla, napravite pauzu od kućnih poslova i posvetite vreme i pažnju partneru. Uradite nešto kreativno ili se jednostavno odvojite od kućnih poslova i ostalih obaveza. Na primer, idite u dvorište zajedno, ili u šetnju, bioskop, pozorište,…To se neće desiti spontano, morate naći vremena i dogovoriti mesto i datum.

Problem broj 3: Ko ste vi?

Rešenje: Otkrijte ponovo jedno drugo – bez pritiska

Ako niste imali seks neko vreme, pokušaj partnera da vam stavi do znanja da želi seks može delovati veoma izveštačeno i isforsirano. Da biste održali zdrav seksualni odnos, dobro je ponovo uspostaviti povezanost sa partnerom na neseksualni način.

Ako niste dugo provodili kvalitetno vreme zajedno, nećete se osećati seksualno. Svake nedelje radite nešto kreativno i opuštajuće zajedno… biciklizam, kuglanje, nešto blesavo. Planirajte odlazak na pijacu zajedno i usput popijte kafu negde. Šta god da je to što ste isplanirali, držite se toga kao što se držite obavljanja drugih obaveza. Neka to postane navika, i osećaćete se ponovo blisko i povezano. Prirodno će seksualna želja da poraste.

Kada se ponovo povežete na ovaj način, seks na brzaka može ponovo postati uzbudljiv. Išunjajte se na deset minuta i neka to bude vaša mala tajna. Povezanost će biti jača. Ali ne zaboravite da povezanost već mora da postoji pre toga.

Problem br. 4: Ne volite svoje telo

Rešenje: Fokusirajte se na ono što vam se sviđa

Budimo iskreni: Mnogi od nas bi želeli da promene neke aspekte svog izgleda. Možda nikada niste izgubili težinu posle trudnoće, ili niste zadovoljni svojim telom od kad ste prestali da idete u teretanu.

Na kraju krajeva, loša slika o sebi i nezadovoljstvo sobom svodi se na to da ne volite sebe, a ako ne volite sebe, ne želite da sebe podelite sa nekim drugim. Fokusirajte se na stvari u sebi i na sebi koje volite. Ako se osećate dobro u svojoj koži, ojačaće vaša seksualna energija.

Ili se fokusirajte na telo vašeg partnera umesto na svoje telo. Šta volite kod osobe sa kojom ste? Šta vas kod njega ili nje uzbuđuje? Skrenite fokus sa sebe i svojih nesigurnosti.

Problem br. 5: Seks vas boli

Rešenje: Ne držite to u sebi

Ponekad nije da se ne osećate raspoloženi, već vaše telo ne sarađuje, jer je seks zaista bolan. To može biti veliki problem za žene koje se približavaju menopauzi, i možda se osećate previše neprijatno da kažete svom partneru.

Kako starimo, nivo estrogena pada i to utiče na dosta organa, uključujući vaginu. Kada tkiva atrofiraju i stanje se, izgubivši neke izvore snabdevanja krvlju, odnos postaje bolan. Neki pacijenti opisuju ga kao šmirglu. Ali, postoje stvari koje možete da uradite po tom pitanju!

Neki stručnjaci leče ovaj problem vaginalnim estrogenem. Vaginalni lubrikanti su takođe dostupni. Postoji i mogućnost da imate neki problem sa vaginom ili vulvom koji izaziva tegobe. Ako imate boljne odnose, obratite se lekaru. To važi i za muškarce i za žene.

Problem br. 6: Vi i dalje niste raspoloženi za seks

Rešenje: Pronađite šta vas uzbuđuje

Opadanje libida ne mora biti samo znak starenja. To može biti znak nekog drugog zdravstvenog problema. Na primer:

Depresija, anksioznost, i hormonski disbalansi mogu doprineti seksualnoj disfunkciji.

Kod muškaraca, nemogućnost erekcije može biti rani znak upozorenja na bolesti kao što su dijabetes ili srčana oboljenja.

Neki lekovi, uključujući antidepresive i lekove za krvni pritisak, mogu smanjiti vaš seksualni apetit.

Pušenje i preterano konzumiranje alkohola može da blokira seksualni odgovor.

Previše vremena na biciklu može dovesti do problema u krevetu. Muškarci i žene koji puno vremena provode na biciklu mogu da imaju problema sa orgazmom i uzbuđenjem, zbog pritiska na pudendalni nerv ( pudendalni živac –ide od klitorisa kod žena i iz skrotuma i penisa kod muškaraca) i arterije koji smanjuje dotok krvi u polni organ.

Takođe,pobrinite se da spavate dovoljno. Ako ste odmorni, veće su šanse da ćete biti rapoloženi za seks.

Bez obzira na razlog za smanjene želje, vraćanje na pravi put sa svojim partnerom zahteva da se ulaže napor. Seks zahteva da se fokusirate na njega baš kao i na sve ostalo u vezi. Ne postoji magična pilula koja će rešiti sve probleme.

Ako pokušate sve a vaši seksualni problemi i dalje postoje, idite kod lekara i / ili terapeuta.

Preporučujemo da pročitate članak Loš seks: https://planetazdravlja.com/los-seks/