Bore, crvenilo, suvoća, malje. Koža novorođenčenta je daleko od besprekorne, ali to obično ne znači da nešto nije u redu.

Bebina koža se prilagođava na život izvan materice. Najviše nepravilnosti na koži nestaju vremenom. Na primer, prevremeno rođene bebe ponekad imaju mekane malje na licu i leđima.

Bebe koje kasne sa rođenjem obično imaju suvu kožu, koja se peruta. Obe ove pojave bi trebalo da nestanu u roku od nekoliko nedelja.

Bebina koža je osetljiva.

Verovatno vam neće trebati losioni ili kreme tokom bebinog prvog meseca. Kada započnete korišćenje proizvoda za negu kože, koristite samo one koje su namenjene bebama.


Bebina koža je izrazito osetljiva. Proizvodi koji su namenjeni za odrasle mogu sadržati boje, mirise i sredstva za čišćenje koja su suviše agresivna za bebinu kožu.

Generalno, izbegavajte upotrebu pudera za bebe-talk može izazvati probleme sa plućima, dok kukuruzni štirak može pogoršati osip koji se javio ispod pelena.

Belezi od rođenja

Nezreli krvni sudovi mogu da dovedu do pojave malih fleka crvene boje. One se mogu nalaziti na licu, ili pak na zadnjem delu vrata. One obično nestaju u roku od godinu dana.

Proces rođenja može dovesti i do drugih, malih ogrebotina ili krvnih pegica, što obično zarasta posle nekoliko nedelja.

Neki drugi tipovi belega mogu se duže zadržati ili ostati na koži celog života.

Ukoliko ste zabrinuti zbog određene pojave na koži vaše bebe, konsultujte se sa pedijatrom.

Da li je u redu preskočiti kupanje?

Bebama ne treba svakodnevno kupanje. U toku prvih nekoliko nedelja, održavanje bebe čistom menjanjem pelena i kupanje sunđerom je dovoljno. Kompletna kupka nije potrebna dok beba ne navrši mesec dana. Kada je beba mlađa od mesec dana,treba da se kupa na svaka 2 dana. To je zbog toga što se ionako osetljva koža bebe može dodatno isušiti.

Između kupanja treba održavati lice bebe čistim, kao i ruke brisanjem vlažnim, toplim peškirom ili pamučnim lopticama vate.

Nega pupčane vrpce

Dok ostaci pupčane vrpce ne nestanu, obezbedite suvoću tog predela. Ukoliko se isprlja, očistite ga vlažnim bebi maramicama ili trljanjem alkoholom.

Kada vrpca spadne, može biti malo krvi na tom mestu. To nije razlog za zabrinutost, samo treba da održavate regiju čistom, pomoću sapuna i vode. Ukoliko primetite gnoj ili crvenilo oko pupka, razgovarajte sa pedijatrom.

Izbegavanje problema sa kožom tokom kupanja

Kada je beba spremna za kompletnu kupku, zapamtite da je njena koža izrazito senzitivna i meka.

Testirajte toplotu vode na unutrašnjoj strani svog ručnog zgloba, kako bi se uverili da nije suviše topla, ili hladna. Održavajte hidrataciju kože vaše bebe kupanjem u trajanju 3-5 minuta. Ukolio koristite losion, nanesite ga na kožu bebe dok je još vlažna, i nemojte je trljati dok je sušite.

Bebina kosa

Ukoliko beba ima kosu, treba je prati jednom ili dva puta nedeljno. Koristite bebi šampon. Da biste izbegli da joj šampon uđe u oči, tokom ispiranja stavite svoj dlan na njeno čelo i tako ćete zaštititi lice, ili joj perite kosu sa zadnje strane kako bi se voda slivala niz leđa.

Osip od pelena

Vlažne i prljave pelene iritiraju kožu bebe, uzrokojući osip. Da biste sprečili ovu pojavu, proveravajte i menjajte pelene često. Kada menjate pelenu, nežno obrišite kožu bebe i pre nego što stavite novu, koža treba da bude suva.

Potrudite se da ponekad oslobodite kožu bebe pelena, kako bi njena koža mogla više da „diše“.

Kada se obratiti lekaru?

Osip je česta pojava kod beba. Međutim, obratite se lekaru kada postoji svrab, plikovi, ili se koža ljuspa, ili ukoliko postoje crvene ili ljubičaste tačkice koje se pojavljuju po celom telu.

Ekcem je najčešći uzrok osipa, koji je praćen svrabom.

Koristite blagi deterdžent za pranje svega što dolazi u dodir sa kožom vaše bebe, od ćebadi i posteljine, do peškira, pa čak i sopstvene odeće.

Pravilnom negom kože vaše bebe smanjićete verovatnoću da se razvije problem iritabilne kože koju često pogađa svrab i osip.