Beba po rođenju je jako krhka i vratni mišići su joj nejaki, pa joj glavica klima i ne može samostalno da je drži. Zbog toga zahteva veliku pažnju od mame. To često predstavlja i možda jedan od najvećih bojazni kada novorođenčad stignu na ovaj svet. Mame su jako oprezne i sve im se čini da će povrediti bebu uzimajući je u ruke, spuštajući je u krevetac. Međutim, to je normalno, naročito u prvih mesec dana. Možda je to priroda namerno uradila, da bi postigla poptunu interakciju mame i bebe, jer na taj način smo detetu najbliži, skoro licem u lice. Zato, uživajte u tom prvom mesecu sa svojom bebicom, dodirijući njene mekane obraščiće.

Posle prvog meseca, bebi već treba polako da očvrsnu mišići vrata i da ona samostalno može da pokreće glavu. Nakon šest do osam nedelja, ako je beba naročito snažna ona će već sama da diže glavicu dok leži na leđima. Dok je nosite u naručje, ona će biti u stanju da drži glavu uspravno, ali ipak ne toliko dugo. Ipak su krhke još uvek u tom periodu, pa nisu preporučljive bilo kakve nosiljke tipa ranca, sve dok ona ne bude sposobna da u potpunosti samostalno drži vratne mišiće u pravom položaju. Zato je svakako dozvoljeno, da se smešta u svoju sedelicu dok je vozite kolima.

Period od trećeg do četvrtog meseca predstavlja već vidni napredak u kontroli pokreta glave. Beba će biti u stanju da podigne glavu za 45 stepeni u ležećem položaju. Ono što će biti zabavno Vašoj bebi, a istovremeno predstavljati vid vežbe vratnih mišića je, da bebu lagano uhvatite za ručice i blago podižete u sedeći položaj, pa je opet polako spustite i tako ponovite par puta.

Već od šetog meseca bebin vrat ojača u potpunosti, kada ona može i pomalo da sedi pa je sve lakše,  i strah od nosanja u naručju nestaje.