Majka postaje svesna pokreta svoje bebe između 18-te i 20-te nedelje trudnoće. Ukoliko je reč o prvoj trudnoći, verovatno će biti potrebno da prođe neko vreme dok ne budete sigurni da su vrlo nežni osećaji pomeranja i guranja u vašoj utrobi u stvari pokreti bebe. Ovakve prve senzacije u utrobi i sama njihova spoznaja predstavlja uzbudljivi orijentir za većinu budućih mama.

Ukoliko ste već bili u drugom stanju, ovakve znake ćete najverovatnije prepoznati već u 16-toj nedelji.

Ukoliko niste osetili pokrete svoje bebe, a prošlo je  više od 24 nedelje trudnoće, posetite svog ginekologa. On će tada izvršiti ultrazvučni pregled i poslušati rad srca bebe, kao i obaviti dopunske preglede, ukoliko je to potrebno.

Šta sve beba radi u majčinom stomaku?

Ultrazvučnim pregledom može se steći uvid u to šta beba radi u stomaku, s obzirom na to da pokreti bebe nastaju mnogo pre nego što ih majka postane svesna.

Ukoliko vam se posreći, vaša beba može biti budna tokom ultrazvučnog pregleda i tada na ekranu ultrazvučnog aparata možete zapaziti njeno kretanje.

Između sedme i osme nedelje trudnoće beba započinje da se kreće jednostavnim pokretima, kao što je okretanje u stranu.

Oko devete nedelje, beba može da pomera ruke i noge, kao i da sisa, guta i štuca.

U desetoj nedelji trudnoće, beba može da savija i rotira glavu, dodirne lice rukama i otvori vilicu.

U jedanaestoj nedelji, beba može da zeva.

U četrnaestoj nedelji beba može da pomera oči.

Nakon četrnaeste nedelje, pokreti bebe postaju dovoljno snažni tako majka može da ih oseti. Ubrzo sledi osećaj šutiranja, koji nastaje kada beba isteže svoje udove.

Beba se u stomaku ne pokreće stalno. Ona će ponekad samo želeti da odmara i spava. Nemojte da vas zabrine ukoliko tokom ultrazvučnog pregleda ne budete u mogućnosti da vidite pokrete svoje bebe. Beba tada verovatno spava.

Majka ne oseća svaki pokret svoje bebe. Neki od ovih pokreta ne traju dovoljno dugo da bi ih majka percipirala. Pokreti koji traju više od nekoliko sekundi najčešće se i osećaju.

Koliko bebinih pokreta bi trebalo osetiti tokom dana?

Ne postoji tačan broj bebinih pokreta koje bi majka trebala da oseti tokom dana. Povećan broj ovih pokreta u odnosu na prethodne dane nije pokazatelj da se nešto loše dešava u majčinoj utrobi.