Na žalost, planiranje trudnoće još uvek nije uobičajeno. Ali je vaša porodica dostigla tačku da možete sebi priuštiti trudnoću i da vam je trudnoća prioritet, onda bi trebalo da znate sledeće: što je bolje zdravlje roditelja u trenutku začeća, to će zdravija biti beba.

• ispitajte svoje zdravstveno stanje i započnite lečenje ako je potrebno;
• posetite stomatologa;
• idite na odmor (optimalno – provedite odmor van kuće i aktivno);
• ostavite loše navike (pušenje, konzumiranje alkohola, prekomerno gledanje  TV-a);
• ograničite kontakt sa hemikalijama (uključujući deterdžente za čišćenje domaćinstva) i lekovima;
•malo ograničite seksualne aktivnosti.

Mnogi ljudi žele da znaju najbolje godišnje doba, mesec, pa čak i dan za začeće. O danu vam ne možemo reći ništa, ali što se tiče godišnjeg doba, treba imati u vidu sledeće: u jesen (septembar – oktobar) vaše zdravlje je najbolje, jer ste unosili dovoljno svežeg voća i povrća, i išli ste na letnji odmor (sunce, čist vazduh i voda, fizička aktivnost). S druge strane, dobro je da se beba rodi na jesen – lakše je izbeći vrućine koje ne prijaju bebi. I veoma je dobro kada su prvih šest meseci života bebe zimi, jer je bebin imunitet koji mu majka daje i dalje jak i verovatnoća da će se razboleti se smanjuje.

Dakle, sledite ovu logiku: ako nema problema sa zdravljem budućih roditelja, začeće treba planirati u januaru – februaru, tako da se dete rodi u jesen. Ali, ako postoje zdravstveni problemi roditelja, onda je bolje zatrudniti u jesen.