Buđenje iz lepog sna nam teže pada, naročito ako spavanje prekinemo naglim skokom! Međutim, to ne znači da posle nekoliko trenutaka ne bi trebali da pokrenemo svoje telo, i to baš istezanjem naših mišića.

Istezanje ne samo da prija mišićima, već i našoj psihi stvarajući dobar i lagodniji osećaj  za početak novog dana.

Sa fiziološke strane protezanje nam  pomaže da opustimo svoje mišiće i ubrzamo cirkulaciju. Samim tim što nam mišići bivaju gipkiji smanjuje se mogućnost povreda, a boljom cirkulacijom potpomažemo brži protok hranljivih materija u telu. Koordinacija nad našim pokretima  je uravnoteženija, a boljim protokom krvi u mozgu naš um postaje  bistriji.

I da se podsetimo, istezanjem se postiže:

  1. Opuštanje mišića, koje smanjuje mogućnost povreda i uganuća,
  2. Bolja cirkulacija
  3. Bolji balans i koordinacija
  4. Bolje držanje
  5. Smanjenje bolova
  6. Bistrija svest

istezanje_0

Jutarnje istezanje čine tri osnovna koraka:

1.Vratno istezanje. U sedećem ili stojećem položaju lagano pomerajte glavu najpre unazad, pa onda unapred bez naglih pokreta. Zatim, polako i lagano u smeru kazaljke na satu napravite kružne pokrete ponavljajući  nekoliko  puta. Napomena: ukoliko imate neke probleme sa vratom, neophodne su mere predostrožnosti.

2.Istezanje ramena. U istom položaju- sedećem ili stojećem  podižite ramena ka gore i ponovite nekoliko puta. Drugi korak je da ruke stavite na ramena, spojite laktove i onda lagano pravite kružne pokrete, rotacije. Isto ponovite nekoliko puta.

3.Istezanje tetiva, odnosno nogu. Legnite na leđa i podignite noge uvis koliko možete i zadržite ih neko vreme u tom položaju. Dok ste u istom, kružnim pokretima nogu možete ujedno razgibati i zglobove kukova.

Posle 10-15 minuta, Vaše telo će biti opušteno i spremno za novi dan!