Tajne planiranja obroka

1) Pojedite obrok ili užinu svakih 3 do 4 sata. Tako ćete obezbediti energiju svom organizmu i sprečiti potrebu za prejedanjem i pad šećera u krvi.

2) Kombinujte proteine (meso, riba, pasulj, orasi, jaja, mlečni proizvodi) i vlakna (žitarice, voće, povrće) u svakom obroku. Kada se jedu zajedno, ovim namirnicama potrebno je više vremena da se svare nego jednostavnijim ugljenim hidratima, tako da ćete duže ostati siti.

3) Često se krećite i često pijte vodu.

6:30 do 7 ujutro: Probudite se sa čašom vode

Pre nego što popijete kafu, čaj ili pojedete nešto, najbolje je da prvo popijete čašu vode sa limunom.Pošto su mnogi vitamini rastvorljivi u vodi, čaša vode pre jela će pomoći da telo bolje apsorbuje hranljive materije iz hrane. Kiselost limuna pomaže da se uspostavi rebalans u vašem digestivnom traktu tako što stvara alkalnu sredinu, omogućavajući „dobrim“ bakterijema u vašim crevima da napreduju i olakšava optimalnu apsorpciju.

7 ujutro: Kratka šetnja

Kardio vežba (trčanje uz stepenice, šetnja, preskakanje vijače) brzo nakon ustajanja i sat vremena pre prvog obroka u trajanju od 20 minuta troši rezerve u telu, i odličan je način da se masne naslage smanje.

7:30: Doručak

Stručnjaci preporučuju ovsene pahuljice. Telo sporo vari vlakna, pa ćete ostati siti nekoliko sati. Jedite pahuljice sa nemasnim mlekom ili ubacite nekoliko badema ili oraha. Jedite i voće, jer ono sadrži antioksidante i vlakna.

Kalorije: 300 do 400 kalorija.

9. 00: Voda

Pijte po malo vode tokom celog dana. Ako vam se usta suše ili vam je mokraća žuta, to znači da ste dehidrirali.

10:00: Istegnite se i prošetajte

Ustanite, istegnite se i prošetajte svakih sat vremena do sat i po. Koristite stepenice umesto lifta.

10:30 do 11: Mala užina

Jedite na svakih 3 do 4 sata da biste imali dovoljno energije i da biste izbegli prejedanje. Za užinu pojedite jabuku i malo sira ili šaku orašastih plodova. Ili jogurt sa bobičastim voćem, na primer sa borovnicama. Jedite užinu polako i sedeći. Što više žvaćete, više hranljivih sastojaka telo apsorbuje.

Kalorije: 150 do 300 kalorija

11:30 ujutro do podne: Voda, vitamini, i šetnja

Multivitamine uzmite odmah posle ručka jer vitamini B i neki minerali pomažu telu da iskoristi ugljene hidrate iz hrane, pa ćete tako imti više energije. Istegnite se ili prošetajte pre ručka jer ćete tako aktivirati digestivni sistem.

1 do 1:30: Ručak

Napravite sebi salatu raznolikih boja. Jedite paradajz, šargarepu, papriku i pečurke kako biste obezbedili zdravu mešavinu vitamina, minerala i antioksidanata. Avokado sadrži zdrave, mononezasićene masti, a izvori proteina su tuna, piletina, ćuretina, pasulj, i sočivo. Koristite maslinovo ulje.
Dodatni savet: Ako želite, pojedite parče hleba od celog zrna uz ručak.

Broj kalorija: 400 do 500 kalorija.

2 posle podne: Voda i šetnja

Svež vazduh popravlja raspoloženje i sprečiće prejedanje koje je uzrokovano njim.

3:30 do 4: Popodnevna užina

Pojedite šaku žitarica sa jogurtom, bananu sa bademima ili kikirikijem, ili 30 g crne čokolade sa 70 % kakaoa. Ova čokolada je puna polifenola, vrste antioksidanta koji snižava krvni pritisak, i pojačava pamćeje i koncentraciju.

Broj kalorija: 150 do 250 kalorija.

6 do 7 : Šetnja ili vežbanje

Ljudi često kad dođu sa posla padaju u iskušenje da grickaju nešto pre večere. Rutinom vežbanja ćete to izbeći.

7:30: Večera

Počnite večeru sa supom ili čorbom. Zatim slede proteini (riba je odličan izbor) i kuvano povrće i integralni pirinač.

Broj kalorija: 400 do 500 kalorija.

9:30: Dezert

Sačekajte jedan sat posle večere za užinu pred spavanje. Predlog: pola šolje bobičastog voća poprskanog rendanom crnom čokoladom, kriške jabuke sa medom, ili sok od pomorandže.

Broj kalorija: 100 do 150 kalorija

10:30 do 11: Vreme za spavanje

Spavajte 7 do 8 sati; manje od toga vas izlaže riziku od niza zdravstvenih problema, uključujući i debljanje, šećernu bolest, visok krvni pritisak,  da i ne spominjemo osećaj umora i bezvoljnosti. Popijte još jednu čašu vode neposredno pred spavanje, i počastite sebe opuštajućom rutinom, kao što je topla kupka ili čitanje u krevetu.