Šta obično radite kada osećate manjak energije? Ako je odgovor čokoladica ili kafa, to znači da ne dajete sebi efektivan podsticaj da izdržite ceo dan, i najverovatnije će vam to što ste pojeli i popili ubbrzo još više smanjiti nivo energije. Postoje namirnice koje mogu da pomognu u borbi protiv umora i koje će vam pomoći da zadržite oštrinu, koncentraciju i energiju tokom celog dana.

Crpitelj energije – stres

Napetost, bilo da je izazvana poslom, decom, ili staranjem o drugima, izaziva porast hormona kao što su kortizol i adrenalin, što može dovesti do umora i sličnih simptoma kao što su glavobolja i bolovi u leđima. Stresan način života često vam ostavlja malo vremena da se dovoljno odmorite i zdravo hranite.

Jedite više:

Hrane bogate ugljenim hidratima

Zdrave poslastice kao što je, na primer, mafin od celog zrna pšenice i voćnim namazom, bogate su ugljenim hidratima, što može da poveća vaše nivoe serotonina, hormona koji deluje smirujuće na mozak.

Čokolada

Nekoliko kockica tamne čokolade može vas razmrdati, jer je tamna čokolada prepuna kofeina i teobromina, koji imaju moć da promene raspoloženje i probude energiju u vama.

Hrana koja sadrži puno vode


Hranom unosimo oko 20 odsto ukupne tečnosti dnevno. Da biste imali dovoljno energije, telo mora biti hidrirano. Prema jednom istraživanju, 92% ljudi oseća se umorno nakon ograničavanja unosa tečnosti 15 sati, imaju problema sa pamćenjem i koncentracijom. Izbegavajte grickalice kao što su perece, čips i slično, jer one nemaju dovoljno tečnosti da pomognu hidrataciju. Umesto toga, jedite sveže voće i povrće, a dobar izbor su i namirnice koje nabubre tokom kuvanja, npr. testenina (nju čini 65 procenata vode).

Pijte više čaja:

Kofein i amino kiselina L-Teanin u čaju smanjuju mentalni zamor i poboljšavaju fokus, vreme reakcije, i pamćenje. Crni čaj vam može pomoći da se oporavite od stresa. Oni koji piju čaj četiri puta dnevno šest nedelja imaju niži nivo kortizola, hormona stresa, nakon stresnog događaja.