Spavajte na leđima

Spavanje u identičnim pozicijama iz noći u noć dovodi do „bora spavalica“, koje su predstavljene linijama urezanim u gornje slojeve kože i koje ne nestaju nakon buđenja.

Spavanje na boku dovodi do nastanka bora u predelu brade i obraza, dok spavanje sa licem okrenutim ka jastuku uzrokuje bore na čelu.

Kako biste izbegli neželjene efekte ovih pozicija tokom spavanja, zamenite ih spavanjem na leđima. Ovaj položaj nema negativan uticaj na kožu.

Jedite ribu, naročito losos

Losos, zajedno sa ribom koja živi u hladnim vodama predstavlja bogat izbor proteina, koji štite kožu od negativnih uticaja. Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama. Stručnjaci naglašavaju da esencijalne masne kiseline neguju kožu i održavaju njenu punoću i  mladolik izgled, pomažući da se bore umanje.

Ne škiljite, koristite naočare za vid ukoliko za to postoji potreba

Učestalo pravljenje istovetnih izraza lica dovodi do naprezanja facijalnih mišića, pri čemu se formira žljeb ispod površine kože. Vremenom se ovaj žljeb pretvara u boru. Ukoliko su vam potrebne naočare za čitanje ili ukoliko ne vidite na daljinu, obavezno ih nosite. Takođe, naočare z Sunce su neophodne ukoliko želite da izbegnete bespotrebno mrštenje i formiranje novih linija na koži oko očiju.

Upotrebljavajte kreme koje sadrže alfa-hidroksilnu kiselinu

Ove kiseline su prirodne i učinkovite u smanjenju bora i prevenciji nastanka novih, naročito oko očiju. Snažnije forme ovih kiselina potpomažu proizvodnju kolagena.

Upotreba ove kiseline može učiniti da koža postane osetljivija na Sunce, tako da se savetuje svakodnevna upotreba kreme za sunčanje.

Ne umivajte se suviše često

Koža ima sposobnost da se sama hidratizira do određene mere i tako  sprečava sopstveno isušivanje. Ukoliko perete lice suviše često, negativno utičete na samohidratizirajuću sposobnost kože.

Ukoliko sapun kojim se umivate ne sadrži hidratante, upotrebljavajte gel ili sredstvo za čišćenje lica koje ih sadrži.

Koristite kreme koje sadrže vitamin C

Neke studije su pokazale da kreme koje sadrže vitamin C mogu podstaći proizvodnju kolagena, kao i da štite kožu od negativnih uticaja UVA i UVB zraka i umanjuju tamne mrlje ujednačavajući ten.  L-askorbinska kiselina se pokazala najboljom u ove svrhe. Sastojak u vidu ovog vitamina se može pronaći na pakovanju i pod imenom askorbil  palmitat.

Soja kao saveznik lepe kože

Soja može poboljšati izged kože i čak je zaštititi. Primena soje na koži ili upotreba njenih suplemenata može biti pomoć u zaštiti i isceljivanju oštečenja  kože uzrokovanih izlaganjem Suncu.

Soja  poboljšava strukturu, čvrstinu kože, kao i ten.

images

Zamenite kafu kakaom

Kakako je napitak koji osim dobrog ukusa ima i pozitivno delovanje na lepotu kože. Kakao koji sadrži visok nivo dve vrste antioksidanasa-epikatehin i katehin, štiti kožu od štetnosti Sunca, poboljšava protok krvi do ćelija, pomaže hidrataciju i  čini da koža bude glatka i nežna.