Činjenice o parabenu, kao najozloglašenijem sastojku kozmetičkih preparata zasigurno će vas iznenaditi, s obzirom da je paraben jedan od najpouzdanijih i za osetljivu kožu najviše odgovarajućih oblika konzervansa.

On ima ulogu da zaštiti kozmetički proizvod od bakterija koje imaju tendenciju da se u nedostatku konzervansa u njemu namnožavaju.

Ipak, paraben se iznenada našao na meti medijskog zastrašivanja populacije, bez relevantnih dokaza za brojne negativne tvrdnje vezane za posledice njegove primene.

Postavlja se pitanje koji je to postojeći dokaz koji potvrđuje pravi uticaj parabena na zdravlje kože i da li postoji zdravstveni rizik koji se povezuje sa njegovom upotrebom (kratkoročnom i dugoročnom).

Paraben se u kozmetičkim proizvodima može nalaziti u obliku butilparabena, etilparabena, izobutilparabena, metilparabena i propilparabena, a nerazumevanje istraživačke studije, sporovedene 2004-te godine i objavljene u časopisu „Primenjena toksikologija“, dovelo je do neopravdane povezanosti kancera dojke sa pojedinim metabolitima parabena.

Vrlo brzo nakon što je otpočela panika zbog ovakvog, pogrešnog razumevanja studije, rukovodilac pomenute studije, Dr Philippa Darbre, uputila je odgovor časopisu „Primenjena toksikologija“, koji  glasi:“Kao rezultat sprovedenog istraživanja, ne postoji tvrdnja da je prisustvo parabena u kozmetičkim sredstvima uzrok kancera dojke.“

Štaviše, istraživanje je veoma iscrpno objasnilo da se parabeni razgrađuju i metabolišu na način koji je potpuno neškodljiv za organizam.

paraben-research-300x199

 

U medijima je stavljen akcenat i na karakteristiku parabena (kao fitoestrogena) da proizvodi slab estrogenski efekat, s obzirom na to da se estrogenski efekat povezuje sa procesom nastanka kancera dojke. Istina leži u činjenici da se izuzetno niske vrednosti parabena koje se mogu naći u kozmetičkim proizvodima često ne mogu ni uporediti sa nivoima koji se nalaze prirodno u hrani ili lekovima koji proizvode estrogenski efekat.

Test „in vivo“ pokazao je da je efekat parabena koji se nalazi u kozmetičkm proizvodima 10 000 puta slabiji nego efekat onog koji se nalazi u hrani i lekovima koje konzumiramo svakog dana.

Sledi rezultat internacionalnih studija koje su se bavile utvrđivanjem stepena bezbednosti upotrebe kozmetičkih proizvoda koji sadrže paraben:

The American Cancer Society, američko udruženje koje se bavi proučavanjem kancera, na osnovu rezultata svojih istraživanja, ne podržava tvrdnju da upotreba parabena u kozmetici može povećati rizik za nastanak raka dojke.

Američki FDA (Food and Drug Administration) izražava tvrdnju da je upotreba parabena u kozmetici potpuno bezbedna i da nema nikakvog razloga za zabrinutost potrošača.

Američki Naučni odbor za bezbednost potrošača, kao zvanični stav navodi da se bezbednost upotrebe parabena u kozmetičkim proizvodima ne dovodi u pitanje i da na osnovu višegodišnjeg naučnog istraživanja ne postoji osnovana sumnja da je njihovo delovanje na organizam povezano sa kancerom dojke.

Kanadski FDA tvrdi da ne postoji dokaz koji ukazuje na uzročno-posledičnu vezu između parabena i kancera dojke.

The Personal Care Products Council, američko Veće koje se bavi proučavanjem efekata preparata za negu kože na ljudski organizam, na osnovu rezultata dobijenih iz 265 različitih studija, iznelo je svoju tvrdnju vezanu za efekat parabena na ljudski organizam. Na osnovu ovih rezultata, navodi se zaključak da kozmetički proizvodi koji sadrže paraben nemaju negativne efekte na reproduktivni sistem i na taj način je potvrđen stav da su parabeni u količini koja se nalazi u kozmetičkim proizvodima potpuno neškodljivi za organizam.

Većina ljudi nije upoznata sa činjenicom da parabeni prirodno nastaju u voću i povrću, kao što su soja, pasulj, lan, trešnje, borovnica, šargarepa, krastavac, koje isto tako prirodno oponašaju estrogen. Sadržaj parabena u pomenutim namirnicama je izrazito veći nego od onog koji se nalazi u proizvodima za negu kože, a i dalje konzumacija ovih namirnica ne predstavlja ni najmanji rizik za nastanak kancera dojke. Dakle, i dalje je reč o izrazito zdravim i visoko preporučljivim namirnicama u svakodnevnoj ishrani.