Kada osoba sazna da boluje od raka, prva stvar koju želi da zna je najčešće da li se taj rak može izlečiti. Po završetku lečenja, pacijenti žele da znaju da li je rak potpuno nestao. Konačno, posle nekoliko godina nakon postavljanja dijagnoze, ako je rak ostao neprimetan, većina pita, „Da li sam izlečen?“ U svakoj od ovih situacija, većina pacijenata neće čuti odgovor koji traže: definitivno „Da“. Lekari nerado koriste reč „izlečen“.

Osobe koje boluju od raka, najviše žele da čuju rek „lek“ ili „izlečen“. Lekari i onkolozi nisu posebno učili kako da koriste reči lek i izlečen. Ako pogledate u indeks najboljih i najcenjenijih udžbenika o raku, reč „lek“ nije na spisku. Onkolozi su obučeni da koriste izraz remisija: kada se rak smanji ili ukloni, bilo delimično ili potpuno, to dovodi do delimične ili potpune remisije. Oni takođe koriste termine „trajanje remisije“ (koliko dugo traje remisija), „preživljavanje“, „dugoročni opstanak“ i „preživljavanje bez napretka“. Pacijenti žele da čuju od onkologa:“Da, Vi ste izlečeni… Ne morate da brinete više o ovom raku. “ Umesto toga, pojedinci koji su imali rak su pod stalnim nadzorom onkologa, ili u ustanovama za oporavak. Rečeno im je da su najverovtnije izlečeni ali retko će im lekar to reći sa stoprocentnom sigurnošću.

Lekari nerado izgovaraju reč izlečen jer kod većine tipova raka lekari ne mogu da daju tačnu prognozu i procene da li je bolest izlečiva ili neizlečiva. Nemetastatske faze (I, II, i III) većine vrsta raka kao što su rak dojke, prostate, jajnika, debelog creva i pluća, mogu se izlečiti. Metastatske faze ovih vrsta raka (kao što je jetra, pluća, kosti i mozak) obično su neizlečive. Naravno, postoje izuzeci i svaki pacijent je jedinstven. Ljudi sa IV stadijumom raka mogu se izlečiti ali to se ne može predvideti. S druge strane, čak i lako izlečiv rak u I stadijumu  može se vratiti, u nekim slučajevima čak i nakon 5 godina (što je broj koji se najčešće pojavljuje u statistikama kao broj posle koga se smatra da je osoba izlečena). Ekstreman primer je rak bubrega, koji se može vratiti i nakon 20 godina od lečenja. Mnogi rakovi krvi, na primer indolentni limfom i multipli mijelom, smatraju se neizlečivim, iako pacijent može biti u remisiji 5 ili 10 godina. Ova znanja su razlog zašto onkolozi ne vole da kažu pacijentima da su potpuno izlečeni od raka.

Neki lekari kažu: “Verujem da ste izlečeni”, naročito ako je pacijent bio tretiran protiv agresivnog raka koji se nije vratio ni nakon pet godina posle tretmana. Reč izlečen ima magični efekat jer daje nadu i pozitivnu energiju pacijentima i možda je ipak i ne treba tako revnosno izbegavati?