Od proizvoda za izbeljivanje i tretmana za izbeljivanje kod zubara zubi mogu da postanu osetljivi. Uz malo strpljenja, belinu zubima možete da vratite na prirodan način. Efekat neće biti dramatično beli zubi ali će zubi biti belji a vi ćete imati bolji osećaj u ustima.

Zašto zubi postaju žuti?

Postoji nekoliko faktora koji igraju ulogu, uključujući genetiku, zatim kakvu hranu i piće konzumirate, i koliko dobro obavljte oralnu higijenu. Zub se sastoji od 4 sloja, prvi je jak beli sloj koji štiti zub, zatim dentin koji podržava sloj iznad i predstavlja tvrd žuti sloj koji sadrži nerve, pulpu, koji je u centru zuba i sadrži krvne i limfne sudove, i četvrti je sloj koji pokriva koren zuba.

Prva dva sloja najviše određuju boju zuba. Određene vrste hrane i pića direktno ostavljaju mrlje na zubima, ali vremenom i razlažu spoljašnji sloj. Kako se ovaj sloj razlaže, tako se otkriva žuti dentin koji se nalazi ispod.

1. Pasta od sode bikarbone i soka od limuna

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) je blagi abraziv koji nežno skida mrlje na zubima i vraća zubima belinu. Takođe je veoma alkalna (suprotno od kiselog) pa može biti od pomoći ako imate kiselu sredinu u ustima ili jedete puno kisele hrane. Ona može da pomogne da se uspostavi ph ravnoteža. Limun deluje kao prirodni izbeljivač.

Trebaće vam…

-nekoliko kašičica sode bikarbone
-dovoljno soka od limuna ili vode da se formira pasta
-četkica za zube

Uputstvo

Pomešajte nekoliko kašičica sode bikarbone sa dovoljno svežeg limunovog soka (ili vode) da napravite pastu. Obrišite zube i uklonite pljuvačku sa njih papirnim ubrusom. Stavite obilnu količinu paste na četkicu i nanesite na zube. Ostavite pastu da deluje 1 minut, zatim isperite, kako biste izbegli da kiselina ošteti gleđ. Ako koristite vodu umesto limunovog soka možete ostaviti pastu da deluje do 3 minuta.

2. Piling od jagode, soli i sode bikarbone

Jagode su bogate vitaminom C, koji može pomoći da se skine kamenac od kojeg zubi izgledaju žuto. One takođe sadrže enzim koji može pomoći da se uklone površinske mrlje. So deluje kao abrazivni deo paste, mehanički skida mrlje, a soda bikarbona je opcionalni sastojak.

Trebaće vam…

-1-3 velike jagode
-prstohvat morske soli
-1/2 kašičice sode bikarbone (opcionalno)

Uputstvo

Izgnječite jagode u kašu, i dodajte prstohvat morske soli i ½ kašičice sode bikarbone. Obrišite pljuvačku sa zuba papirnim ubrusom, a zatim velikodušno nanesite deo smese četkicom na zube. Neka smesa odstoji 5 minuta, a zatim isperite.

3. Kokosovo ulje

Ispiranje usta kokosovim uljem je stari način za izbeljivanje zuba. Laurinska kiselina u kokosovom ulju može osloboditi zube od bakterija koje se nalaze u zubnom plaku od kojeg zubi postaju žuti. Ona takođe čini desni zdravijim, i osvežava dah.

Trebaće vam…

-oko 1 kašika kokosovog ulja

Uputstvo

Ujutro, pre nego što operete zube, zagrabite kašiku kokosovog ulja. Možete ga ili omekšati pre nego što ga stavite u usta, ili pustiti da se otopi u ustima. 10-15 minuta muljajte ulje u ustima, a zatim ga ispljunite, isperite usta vodom, i operite zube. Napomena: Možete koristiti bilo koju od ovih vrsta pasti nakon što operete zube uveče.

Da li će ove paste garantovati urnebesno bele zube u roku od nedelju dana? Ne. Videćete razliku, ali ne brzo kao kod komercijalnih proizvoda. Da li će zubi biti jako beli? Ne. Zubi će biti belji, imaćete zdraviji osećaj u ustima i zubi će izgledati prirodno.

Dešava se da nas primame slike poznatih u časopisima izmenjene u fotošopu i da poželimo da imamo snežno bele zube kao oni. Međutim pritom često ne razmišljamo šta je dobro za nas, i trošimo mnogo novca dok jurimo ideal. Ovi prirodni načini za izbeljivanje zuba uštedeće vam novac, bićete zadovoljniji sobom i svojim izborom, i imaćete zdravija usta.