Gastritis  (gorušica) podrazumeva zapaljenje sluzokože želuca, koje može nastati iz različitih razloga.

Najčešće, to su prekomerno konzumiranje alkohola, preterano razmnožavanje bakterija u gastrointestinalnom traktu, kao i nepravilna ishrana i dugotrajna upotreba lekova.

Promene u načinu života i ishrane mogu u velikoj meri umanjiti simptome gastritisa, čak u meri da se oni veoma retko ili  uopšte ne ispoljavaju.

Slede preporuke za ishranu obolelih od gastritisa:

Voće

Voće sadrži esencijalne vitamine, minerale, vlakna, fitohemikalije i antioksidanse. Ukoliko bolujete od gastritisa, preporučene količine voća sadržane su u dve do četiri porcije dnevno.  Pod jednom porcijom podrazumeva se jedna voćka prosečne veličine.

Dozvoljeno voće uključuje jabuke, banane, breskve, kruške, lubenicu, kivi , grožđe i limun.

Voće koje bi trebalo izbegavati – narandža, grejpfrut, smokve, bobičasto voće, sušeno voće.

Povrće

Povrće je takođe veoma bogato nutritijentima i predstavlja našeg vernog saveznika u borbi sa viškom kilograma.

Preporučene količine povrća su sadržane  u dve do četiri porcije dnevno, što podrazumeva kako unos svežeg povrća, tako i unos onog  termički obrađenog.

Pritom, treba imati u vidu da sokovi od povrća, crni i beli luk, ljuta paprika, kao i proizodi od paradajza mogu izazvati i pogoršati simptome gastritisa.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi predstavljaju odličan izvor kalcijuma i vitamina D, što ih čini neophodnim elementom zdrave ishrane.

Međutim, mlečne proizvode treba konzumirati umereno, sa napomenom da je poželjno birati one sa manjim udelom mlečne masti. To će pomoći kontroli proizvodnje želudačne kiseline.

Meso i riba

U proseku, crveno meso, živinsko meso i riba ne izazivaju tegobe kod osoba obolelih od gastritisa. Najbolji izbor mesa za ove osobe je krto, meko meso, oslobođeno kožice, kao i morska hrana, riba, školjke.

Pritom, treba izbegavati prženu, masnu i prekomerno začinjenu hranu.

Kuvanje, grilovanje i pečenje predstavljaju najpoželjnije opcije obrade mesnih namirnica.

Žitarice

Žitarice su veoma poželjne u ishrani obolelih od gastritisa, te je preporučljiva redovna konzumacija ovsenih, raženih, heljdinih pahuljica. Takođe, savetuje se upotreba integralnog pirinča i ječma.

Međutim, treba biti oprezan pri upotrebi raznih semenki, s obzirom da one mogu predstavljati za želudac iritabilan momenat.

Napici

Optimalan unos tečnosti je veoma važan, kako za procese varenja, tako i za sveukupno zdravlje organizma.

Preporučljiva upotreba vode na dnevnoj bazi je 8-12 čaša. Voćni napici bez šećera, kao i blagi biljni čajevi, takođe su poželjni.

Pritom, treba obratiti pažnju na tajming unos vode u organizam – nju nije preporučljivo unositi tokom jela i neposredno nakon jela, već 15 min-30min pre jela. Nakon jela, treba sačekati minimum pola sata pre prve konzumacije tečnosti.

Napici koje bi trebalo izbegavati su kafa, crni čaj, alkohol, kao i svi vreli i ili hladni napici.

Posebnu pažnju treba obratiti na brzinu žvakanja. Za obrok treba izdvojiti određeno vreme, konzumirati ga u sedećem položaju i truditi se svaki zalogaj sažvakati do kašaste konzistencije.

Nakon obroka, ne preporučuje se saginjanje, ležanje niti intenzivna fizička aktivnost.

Optimalna aktivnost se sastoji u laganoj šetnji.

Pridržavanjem nabrojanih saveta možete se vrlo brzo upoznati sa njihovom efikasnosti i tako sa svakodnevicom oslobođenom gastritičnih manifestacija.