Ishrana ima veliki uticaj na izgled kože. Ukoliko se u organizam često unose slatkiši, prekomerne količine mlečnih proizvoda, kao i industrijski prerađene žitarice, njihov negativni uticaj reflektovaće se na kožu. Na koži će se tada pojaviti nepravilnosti, ona će biti sklona pojavi bubuljica i akni.

 

Pored pravilne ishrane, boravak na svežem vazduhu imaće pozitivan uticaj na kožu. Vežbanje i redovna fizička aktivnost daće očigledne rezultate.

Ishrana treba da bude bogata vitaminima i mineralima koji čuvaju telo, kako spolja, tako i iznutra.

Međutim, promena loših navika u ishrani neće biti dovoljna da koža bude savršena, ali ova promena predstavlja neophodnost u dostizanju cilja, a to je zdrava koža.

Sledi sedam saveta koji će pomoći da vaša koža zablista:

Ne preterujte sa začinima

Iako obroci ne treba da budu bezukusni i jednolični, sa začinima ne treba preterivati. Začinjena hrana može pogoršati akne. Zato se trudite da kontrolišete začinjenost hrane alevom paprikom, čilijem, biberom. Ovi začini treba da se koriste umereno.

Sa druge strane, postoje začini čija se upotreba preporučuje.Tu spadaju majčina dušica, ruzmarin, nana.

Ukoliko ste ljubitelj meksičke hrane, postarajte se da ona bude osrednje začinjena ili zamolite konobara da dobijete jelo sa ljutim začinom sa strane, kako biste vi kontrolisali koja količina će se naći u vašem tanjiru.

Iskoristite povrće kao saveznika  u borbi protiv akni

Povrće sa visokim sadržajem vode, kao što su krastavci, ima blagotvorno dejstvo na kožu. Voda pročišćava pore i oslobađa kožu toksina, a ima i efekat hlađenja, odnosno smiruje inflamaciju koja prati svaku bubuljicu.

Jedite plodove narandžaste boje, kao što je šargarepa, koja je bogata vitaminom A, koji je poznat detoksikant kože i čitavog tela.

Jedite ostrige

Pored toga što su uvršćene u hranu-afrodizijak, ostrige su bogate cinkom, pa im to daje mesto i u borbi protiv akni. Jedna porcija ostriga obezbeđuje dvostruko veću količinu cinka nego sto je bazični preporučeni dnevni unos.

Cink je od velikog ze značaja u lečenju akni jer kontroliše oslobađanje muških hormona, koji mogu uzrokovati pojavu akni.

Cink takođe pomaže telu da apsorbuje vitamin A, odnosno povećava njegovu delotvornost u organizmu.

Pijte jogurt

Iako je navedeno da mlečni proizvodi mogu pogoršati akne, tj. njihova prekomerna upotreba, ovo se ne odnosi na jogurt koji je obogaćen probioticima, tzv. dobrim bakterijama. Oni preveniraju širenje loših bakterija, koje vode do nastanka akni.

Probajte kombinaciju jogurta, borovnica i banane. Ovo je idealna užina i pomoći će i vašoj koži.

 

Crna čokolada(minimum 70% kakaoa)

Umesto slatkiša bogatih rafinisanim šećerom, koji predstavljaju krajnje nepoželjnu hranu ukoliko želite da se oslobodite akni, okrenite se crnoj čokoladi bogatoj kakaom.

Ona sadrži antioksidanse i zdrava je. Antioksidansi oslobađaju kožu slobodnih radikala, koji ugrožavaju integritet kože i lepotu tena.

Kombinujte crnu čokoladu sa voćem. To može biti idealna poslastica za vas.

Međutim, sa ovom čokoladom ne treba preterivati. I njena mala količina zadovoljiće želju za slatkim. Okušajte je u tome.

Pijte puno vode

Mnogima je poznata preporuka unosa 8-10 čaša vode na dnevnoj bazi. Međutim, ,ključ nije u količini ispijene tečnosti, već u konstantnoj hidriranosti. Potrudite se da u toku celog dana obezbedite organizmu hidriranost.

Voda elimiiniše štetne toksine iz tela, a i održava kožu svežom i hidriranom.

Kako biste pijenje vode učinili još prijatnijim, dodajte u nju limun, ceđenu pomorandžu ili list nane.

 

Obratite pažnju na upotrebu alkohola

Ne morate se odreći alkoholnih pića ukoliko želite da se otarasite akni. Međutim, morate smanjiti učestalost njegovog konzumiranja, kao i količinu.

Alkohol može pogoršati akne.

Zato, ukoliko ste ljubitelj vina, pomešajte ga sa vodom, čime ćete razblažiti alkohol, a ukus neće  izostati.

Takođe, kako biste izbegli uzdržavanje od vašeg omiljenog pića i tako sprečili eventualno preterivanje u njegovoj upotrebi, dozvolite sebi jedno piće, npr. dva puta nedeljno. Ovo će sprečiti preterivanje tokom vikenda.