Ishrana koja podstiče proizvodnju kolagena u koži

Kolagen predstavlja elastična vlakna koja čine dermis, sloj kože ispod spoljašnjeg sloja. Starenje, pušenje i nedostatak sna mogu izazvati uništavanje kolagena. To dovodi do opuštene kože i bora. Odgovarajućom ishranom se kolagen može obnoviti.
Jedite više RIBE

Jedite ribu iz hladnih voda, kao što je losos, sardina i skuša. Ove vrste riba sadrže velike količine proteina od kojih je kolagen sačinjen. Pored toga, ove vrste ribe sadrže omega-3 masne kiseline. Ova masna kiselina povećava proizvodnju kolagena, poboljšava teksturu kože i sprečava stanjivanje kože. Za maksimalne rezultate, jedite hladnovodnu ribu najmanje dva puta nedeljno.

Pazite šta pijete

Alkoholna pića dehidriraju kožu, oštećuju kolagen i izazivaju iritaciju kože, bore i nateklost kože. Pijte najmanje četiri čaše vode svakog dana. Ako vežbate ili se puno znojite, pijte više vode. Kada se pije dovoljno vode, koža ne gubi vlažnost i smanjuju se negativni uticaji loše ishrane i spoljašnje sredine.

Jedite SOJU

Soja se može naći u raznim proizvodima kao što su zamene za meso, sirevi od soje, mleko od soje, pića, žitarice i energetske pločice. Soja sadrži genistein. Genistein ne samo da podstiče proizvodnju kolagena, već može i da doprinese blokiranju enzima koji ga napadaju i uništavaju. Pored toga, proizvodi od soje mogu poboljšati oštećenja kolagena koja su rezultat starenja ili preteranog izlaganja suncu.

Jedite više voća i povrća koje je bogato VITAMINOM C

Hrana bogata vitaminom-C, kao što je brokoli, prokelj, crvena paprika, paradajz, spanać, pomorandže i ostali agrumi, izuzetno je važna za proizvodnju kolagena. Ove namirnice mogu da pomognu obnovu i održavanje kolagena i pomažu da se smanje znaci starenja. Vitamin C je naročito važan ako ste pušač jer duvanski dim ima tendenciju da dovodi do nedostatka vitamina C, razbija kolagen i doprinosi nastanku bora i drugih problema sa kožom.