U studiji objavljenoj u časopisu „Istraživanje i terapija artritisa”, ishrana bez mesa i glutena preporučuje se za umanjenje inflamacije povezane sa reumatoidnim artritisom.

Ovakva ishrana poztivno utiče na regulisanje nivoa holesterola u krvi, što je pozitivno i za zdravlje srca.

Mnogi stručnjaci naglašavaju da je prerano sa sigurnošću tvrditi da li specifična ishrana može umanjiti simptome reumatoidnog artritisa.

Iako ove studije ne favorizuju specifičnu vrstu ishrane, one podržavaju zdravu ishranu, koja pomaže pojedincu da ostane u formi i bolje se oseća, bez obzira na aktuelno stanje organizma.

Saveti za zdravu ishranu pacijenata sa reumatoidnim artritisom:

Povećajte unos ribe

Riba koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći smanjenju inflamatornih procesa u organizmu. Losos, tunjevina, haringa i skuša su ribe bogate ovim kiselinama.

Studije su pokazale da su osobe koje su upotrebljavale suplemente ribljeg ulja imale manju potrebu za upotrebom medikamenata za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa.

namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

 

Pijte zeleni čaj

Istraživanja ukazuju na to da zeleni čaj sadrži polifenole, koji pomažu kontrolu inflamacije i preveniraju oštećenje zglobova uzrokovano reumatoidnim artritisom.

Izbegavajte upotrebu alkohola, jer alkohol  može negativno uticati na delotvornost primenjenih medikamenata.

Saveti za pripremanje hrane uz manje bola:

Reumatoidni artritis se odlikuje bolovima koji se manifestuju na velikom broju zglobova, simetrično, pa ni ručni zglobovi i mali zglobovi šake nisu pošteđeni.

Ovo može ometati svakodnevno funkcionisanje i manipulaciju predmetima, što će se odraziti i na proces spravljanja hrane i učiniti ga bolnim.

Stoga, upotrebljavajte posuđe sa tapaciranim ručkama, koje je lakše držati. Pripremite veću količinu hrane kako biste je konzmirali nekoliko dana. Učinite vaša jela što jednostavnijim za spravljanje, ali  na način da nutricionistički zadovoljavaju pomenute potrebe organizma za borbu sa inflamatornim procesima.