Zbogom topljeni sirevi!

Umaci od topljenih sireva napravljenih od nepasterizovanog mleka mogu biti izvor listerije, bakterije koja je povezana sa pobačajem, prevremenim porođajem, i smrću. Izbegavajte bri, kamembert, fetu, plave sireve, meksički kezo blanko, kezo freske, i panelu – osim ako na etiketi piše da su pasterizovani. Kada jedete u restoranima, pitajte da li su sirevi pasterizovani pre nego što naručite.

Zbogom nedovoljno pečeno meso!

Jedite samo dobro pečeno meso. Sirovo ili nedovoljno pečeno ili kuvano meso može da sadrži toksoplazmu i razne bakterije. Kada večerate napolju, proverite da li je meso vrelo i dobro kuvano.

Čuvajte se sveže ceđenih sokova

Sveže ceđen sok u restoranima i barovima nije pasterizovan, pa nema zaštitu od štetnih bakterija, uključujući i salmonelu i ešerihiju koli. Trudnice treba da piju samo pasterizovani sok. Sokovi u bocama i tetrapacima u prodavnicama takođe su bezbedni jer su pasterizovani.

Sajonara, suši!

Trudnoća je vreme  za 9 meseci pauze od sušija. Iako su morski plodovi odličan izvor proteina, sirova morska riba može biti izvor štetnih parazita i bakterija. Trudne žene treba da jedu samo ribu i plodove mora koji su dobro skuvani.

Sirovo testo za kolače

Kada pravite kolače, možete pasti u iskušenje da čupnete malo testa, što može biti rizično ako testo sadrži sirova jaja. Nemojte probati ništa što sadrži sirova jaja ili mleko.

Domaći cezar preliv za salatu

Sirova jaja se takođe koriste u mnogim domaćim prelivima i sosovima, kao što su:
Cezar preliv
Bernejz sos
Holandez sos
Majonez
Trudnice bi trebalo da se odluče za verziju koja se kupuje u prodavnicama i koja je napravljena od pasterizovanih jaja.

Domaći tiramisu

Mnogi domaći deserti, uključujući i pavlake, kremove, kolače od belanaca, i tiramisu, takođe sadrže sirova jaja. Neki supermarketi prodaju pasterizovana jaja, koja su bezbedna da se jedu u sirovom stanju. Proverite da li na nalepnici na jajima piše „pasterizovano“.

Punjena živina

Punjena sirova ćuretina ili piletina je prečica do dobrog obroka. Ali sok od sveže, sirove živine može da se pomeša sa nadevom i promoviše razvoj bakterija. Kuvanje obezbeđuje zaštitu za većinu ljudi, ali u trudnoći je teže boriti se protiv infekcija. Bezbedna alternativa je kupovina zamrznute punjene živine.  Pecite je zamrtnutu – ne dozvolite da se odrmzne.

Riba sa živom

Sabljarka, skuša, ajkula sadrže visok nivo žive. Ovaj metal može da naškodi razvoju nerođene bebe. Trudnice treba da izaberu ribe koje imaju nizak nivo žive, kao što su som, losos, tunjevina i konzervirana tunjevina. Ako više volite belu tunjevinu, ograničite unos na 170 grama nedeljno. Posavetujte se sa lekarom pre uzimanja ribljeg ulja ili bilo kog drugog dodatka u trudnoći.

Mesne prerađevine

Za razliku od mnogih drugih klica u hrani, listerija može rasti na temperaturama u frižideru. Iz tog razloga, treba izbegavati prozvode od mesa koji se čuvaju u frižideru, poput viršli.

Paštete i drugi mesni namazi

Pašteta sadrži kvarljivo meso, tako da i u njoj može da raste listerija.  Temperatura u frižideru manja od 4 stepena će usporiti rast ove bakterije, ali neće je zaustaviti u potpunosti. Pošto su trudnice posebno osetljive na listeriju, najbolje je izbegavati sve mesne namaze.

Neoprano voće i povrće

Trudnoća nije vreme da se štedi na svežem voću i povrću. Obavezno ih dobro operite pod mlazom vode. Parazit toksoplazma može da živi na neopranom voću i povrću i uzrokuje bolest toksoplazmozu, što može biti veoma opasno za nerođenu bebu. Ne koristite deterdžent ili sapun za pranje voća  i povrća. Umesto toga, ribajte koru malom četkicom za pranje povrća. Očistite delove koji su ugruvani i gnjecavi jer se u njima možda nalaze bakterije.

Sirove klice

Trudnice ne treba da jedu sirove klice. Bakterije mogu da uđu u semenke pre nego što klice počnu da rastu, i ove bakterije je skoro nemoguće isprati. Kod kuće, kuvajte klice da bi uništili sve bakterije.

Dimljeni plodovi mora

Dimljeni morski plodovi u frižideru podložni su listeriji. Tu spada i dimljeni losos, dimljena pastrmka, belica, bakalar, tunjevina, skuša. Dimljenu ribu morate skuvati.

Sirove školjke

Sirove školjke su jedan od najvećih uzroka trovanja morskom hranom.  Krivci su paraziti i bakterije koji se uglavnom ne nalaze u kuvanim morskim plodovima. Školjke su bezbedne za jelo ako se dobro skuvaju. Kuvajte ostrige, školjke i dagnje dok im se ljušture ne otvore. Ako se neka ne otvori, bacite je.

Riba iz lokalnih voda

Neka jezera i reke su zagađene industrijskim hemikalijama, koje se preko ribe mogu uneti u organizam i predstavljati opasnost za Vašu bebu.

Hrana koja dugo stoji van frižidera

Hrana na raznim proslavama koja dugo stoji van frižidera može biti opasna za trudnice. Nemojte jesti hranu koja je stajala na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Kada su temperature iznad 32 ° C, hrana ne bi trebala da stoji van frižidera više od jedan sat.

Nepasterizovano mleko

Ako ste trudni, nemojte piti nekuvano mleko jer ono može sadržati listeriju.

Kofein

Neka istraživanja pokazuju da je umerena količina kofeina bezbedna za vreme trudnoće. Ali još uvek se raspravlja o tome da li veće količine kofeina mogu da povećaju šanse za pobačaj. Neki stručnjaci  preporučuju ženama koje su trudne ili pokušavaju da zatrudne da ograniče kofein na 200 mg dnevno. To je jedna velika šolja kafe. Ali imajte na umu da se kofein takođe nalazi u sokovima, čaju, čokoladi, i mnogim energetskim pićima.

Alkohol

Prekomerno konzumiranje alkohola tokom trudnoće može dovesti do ozbiljnih urođenih mana kod bebe. Ono što možda ne znate je da čak i male količine alkohola mogu biti štetne. Izbegavajte sve vrste alkohola.