Ishrana tokom dojenja je veoma važna, jer beba preko Vašeg mleka dobija neophodne namirnice za rast i razvoj. S obzirom da ne unosite uvek iste namirnice, nije ni ukus mleka uvek isti. To je dobro za bebu, jer se na taj način navikava na različite ukuse i raznovrsnost namirnica koje je čekaju kad prestane da sisa.

Mnogi stručnjaci ističu, da se ishrana tokom dojenja zapravo i ne razlikuje mnogo od one u svakodnevnom životu. Međutim, mnoge majke tek posle blagoslovenog stanja razmišljaju o zdravoj ishrani i često od bojazni da ne unose nešto što će možda škoditi bebi pogreše. Veoma je bitno da vode računa o ishrani svakako, i da jedu što više voća, povrća, izbegavaju nezdravu masnoću. Ako su zabrinute zbog vraćanja linije u stari okvir, treba da znaju da tokom dojenja sinteza mleka oduzima 500 kalorija, tako da im neka specijalna dijeta nije neophodna.

Ono na šta najviše mame treba da obrate pažnju je unos kalcijuma i vitamina D, a njih ima najviše u mleku  i brokolima. Treba da unose dosta vode, jer se na taj način hidriraju, a to nikako ne može naškoditi bebi. Začinjena hrana takođe neće škoditi bebi, samo je izlaže novim ukusima a kao što smo već pomenuli to je dobro za navikavanje na „novu“ hranu.

Jedino što se izričito ne savetuje mamama je, da dok doje ne konzumiraju  alkohol i cigarete.

Postoje različita mišljenja kad su riba i plodovi mora u pitanju. Međutim, istraživanja su ipak pokazala da dojilje mogu da jedu ribu, a naročito morske plodove dva do tri puta nedeljno. Omega3 masne kiseline koje sadrže plodovi mora i riba, utiču na mentalni razvoj deteta.

Da biste pojačali sintezu mleka, najvažnije je da unosite dosta tečnosti: vode, mleka, prirodnih sokova. Jedna čaša vode je čak preporučljiva tokom samog dojenja.

Na kraju, što dete češće dojite, to će biti više mleka.