Ishrana na osnovu genotipa zasniva se na konceptu ishrane prema krvnim grupama koju je stvorio doktor Piter D’Adamo i predstavlja njenu unapređenu verziju.

Dr D’Adamo razvrstava ljude u šest različitih genetskih tipova tela na osnovu toga kako se određeni geni i fizičke karakteristike kombinuju. On tvrdi da prilagođavanje ishrani i načinu života koji odgovara svakom od genotipa predstavlja ključ za postizanje gubitka težine i optimalno zdravlje.

Iako ne možemo da promenimo naše gene, možemo uticati na ekološke aspekte, kao što su ishrana, vežbanja i način na koji reagujemo na stres, što će uticati na način na koji se ispoljavaju genetske predispozicije, odnosno da li će one podržavati zdravlje ili doprinositi nastanku bolesti.

Osnove ishrane po genotipu

D’Alamova knjiga Ishrana prema genotipu sadrži sveobuhvatan test koji se sastoji od pitanja o krvnoj grupi, obrascima otisaka prstiju, fizičkim merenjima, porodičnoj istoriji bolesti i drugim zdravstvenim parametrima. Na osnovu odgovora može se utvrditi kom od šest genotipova osoba pripada:

Lovac

Visok i atletski građen, sa četvrtastom vilicom. Lovci su skloni inflamatornim (zapaljenskim) bolestima kao što su alergije i reumatoidni artritis. Krvna grupa O. Treba da jedu puno crvenog mesa i ribe, a da izbegavaju mlečne proizvode.

Skupljač

Skupljači su emotivnog temperamenta i obično imaju visok indeks telesne mase. Često neuspešno idu na dijete i imaju problema sa regulacijom apetita. Krvna grupa O ili B. Prijaju im mahunarke, a treba da izbegavaju crveno meso.

Nastavnik

Nastavnik je prirodno fleksibilan i entuzijastičan. Podložan je bakterijskim infekcijama. Krvna grupa A i ponekad AB. Prijaju im integralne žitarice i masnija riba, a ne prija im spanać i drugo zeleno lisnato povrće.

Istraživač

Mišićav, avanturistički nastrojen i inteligentan. Preosetljiv na kofein i lekove. Bilo koja krvna grupa, ali često Rh negativan. Prija im meso divljači i živine, a treba da izbegavaju sir i morsku hranu.

Ratnik

Harizmatičan i veoma napet. Često stari prerano. Krvna grupa A ili AB. Prijaju mu školjke, a ne sme da jede crveno meso i živinu.

Nomad

Veoma visok ili nizak. Tih, optimističan i racionalan po prirodi. Često ima osetljive sisteme za varenje. Krvna grupa B ili AB. Treba da jedu krto meso, a da izbegavaju testo, narandže i banane.

Preporučena hrana

Konkretne preporučene namirnice variraju u zavisnosti od genotipa kome pripadate. Svaki genotip ima spisak namirnica koje su za njega korisne.

Opšta struktura ishrane, udeo proteina, ugljenih hidrata i masti takođe će se razlikovati za svaki genotip. Na primer ‘lovac’ će napredovati ako mu ishrana sadrži mnogo crvenog mesa, dok „skupljaču“ više prija vegetarijanska ishrana.

D’Adamo govori i o zdravstvenim koristima od određenih namirnica za svaki genotip.

Primeri recepata:

Lovac – šnicla na roštilju sa crvenim lukom i graškom

Skupljač – hrana dinstana sa malo ili bez ulja

Učitelj – ćuretina pohovana sa parmzanom i rukolom

Istraživač – Pasta sa ćuretinom, šargarepom i pestom od korijandera

Ratnik – Tunjevina ispržena na jakoj vatri

Nomad – Hamburgeri

Preporuke za vežbanje prema genotipu

Nomadima se savetuje da rade lagane vežbe poput joge kako bi smanjili stres i izbalansirali svoj osetljivi organizam. Prirodni atletičar, istraživač, treba intenzivnije da vežba.