Dok neki ljudi ne mogu da zamisle dan bez mlečnih proizvoda, postoje oni koji su se ovih proizvoda iz različitih razloga u potpunosti odrekli.

Bez obzira da li ti razlozi podrazumevaju alergiju, netoleranciju na mlečne proizvode  ili su po  sredi neki  drugi zdravstveni problemi, postoji mnoštvo načina da se nutritivni benefiti ovih namirnica uspešno ostvare.

Da li je zdravije živeti bez mlečnih proizvoda?

Možda ste čuli da eliminisanje mlečnih proizvoda iz ishrane može pozitivno uticati na zdravlje, u smislu umanjenja digestivnih tegoba i gasova, akni i čak doprineti vitkosti vaše linije.

 

Možda ste vegan ili jednostavno želite da izbegnete unos hormona i antibiotika koji se često primenjuju kod stoke.

Iako mlečni proizvodi sadrže važne nutritijente kao što su kalcijum, fosfor, proteini i vitamin D, ove hranljive materije možete koristiti iz drugih izvora.

Ove materije je preporučljivo koristiti iz celih namirnica, a izbegavati dodatke ishrani u vidu vitamina, jer nisu dobijeni na prirodan način.

Namirnice koje su prirodne sadrže enzime koje maksimiziraju apsorpciju nutritijenata.

Hrana bogata kalcijumom

Tamno zeleno povrće, kao što je kelj, predstavlja jedan od najvećih izvora kalcijuma. Samo jedna šolja ove namirnice sadrži preko 400mg kalcijuma, u poređenju sa 300mg kalcijuma koji postoje u jednoj šolji mleka.

Takođe, kalcijum iz tamno zelenog povrća se bolje apsorbuje nego kalcijum iz mleka.

Uvrstite soju, brokoli, spanać, smokve, pasulj, seme susama, bademe u svoju ishranu. Sve ove namirnice su bogati izvori kalcijuma koji obezbeđuje čvrstinu kostiju.

Alternative za mleko životinjskog porekla

Ukoliko izrazite jasnu želju za mlekom, umesto da se odlučite za alternative koje sadrže visok procenat veštačkih dodataka koji organizmu čine više štete nego koristi, razmislite o zdravim alternativama, koje će vašem organizmu obezbediti neophodne nutritijente:

  • Sojino mleko

Ovaj proizvod predstavlja tečni ekstrakt soje i lako je dostupan u današnjim supermarketima. Sa oko 6g proteina po šoljici, sojino mleko je bogato kalcijumom, vitaminima A, D, B12 i riboflavinom. Sojino mleko je takođe dobar izvor magnezijuma i mangana.

  • Pirinčano mleko

Pirinčano mleko ima slađi ukus od kravljeg mleka. Napravljeno je od kuvanog pirinča, sirupa od smeđeg pirinča i skroba od smeđeg pirinča.

Ukoliko želite nadoknadu proteina, pirinčano mleko nije najbolji izbor za to, jer jedna šolja ovog mleka sadrži samo 1g proteina, veoma malo kalcijuma i više  ugljenih hidrata.

Dok jedna šolja kravljeg mleka sadrži 12g ugljenih hidrata, pirinčano mleko sadrži 24g ugljenih hidrata.

  • Bademovo mleko

Bademovo mleko sve više dobija na popularnosti na policama zdrave hrane, a sačinjeno je od mlevenih badema, vode i zaslađivača u maloj količini.

Iako je bademovo mleko ukusna opcija, ono sadrži male količine proteina u poređenju sa kravljim mlekom, ali poseduje visoku koncentraciju kalcijuma i vitamina D.

Dodatna pogodnost je to što bademovo mleko sadrži samo trećinu kalorijske vrednosti 2-postotnog kravljeg mleka i značajno manje šećera, ukoliko odaberete nezaslađenu verziju ovog napitka.

  • Ovseno mleko

Ovsena prekrupa, druge žitarice i voda koriste se za spravljanje ovsenog mleka. Ono je bogato biljnim vlaknima, vitaminom E, folnom kiselinom i gvožđem.

Ima blago sladak ukus i sadrži malo kalorija.

  • Kokosovo mleko

Kokosovo mleko sadrži biljna vlakna i gvožđe, ali je bogatije masti i kalorijama nego kravlje mleko.

Međutim, zasićene masne  kiseline  u kokosovom mleku su pogodnije za zdravlje nego one u kravljem mleku.

  • Mleko konoplje

Kako biste povećali unos proteina, preporučuje se i mleko konoplje. Ono je spravljeno od semena konoplje, vode i zaslađivača. Mleko konoplje je bogato omega-3 masnim kiselinama, ali ne i kalcijumom.

Veoma je pogodno za osobe alergične na gluten, orašasto voće i soju.