Kada beba uđe u 9. mesec svog života, pravi je trenutak da umesto mleka počneta da joj pripremate doručak baziran na mlečnim proizvodima i žitaricama, od kojih se mogu pripremiti odlične kaše koje će obogatiti bebin jelovnik.

Na meniju bebinog doručka tako će se naći kaše pripremljene u raznim kombinacijama:

  • kukuruzna palenta pomešana sa jogurtom, sirom, kiselim mlekom ili pavlakom,
  •  žitarice pripremljene sa jogurtom,
  • kaša heljde ili prosa u kombinaciji sa jogurtom ili sirom,
  • kifla ili dvopek izdrobljeni u jogurt,
  • kaša od ovsenih pahuljica sa jogurtom ili sirom,
  • popara uz dodatak sira

Za doručak ponudite bebi palentu, kašu prosa ili heljde, ovsene pahuljice, integralnu kiflu, samleveni dvopek ili neku od mnogobrojnih instant kaša na bazi žitarica (npr. Milupa, Humana, Hipp itd.). Najbolje je žitarice pripremati u kombinaciji sa kiselomlečnim proizvodima, jogurtom, mladim ili krem sirom, pavlakom ili kiselim mlekom. Količinski obrok treba da ima 200 g, od čega polovina žitarice a polovina mlečni proizvodi (100 ml jogurta ili kiselog mleka, 2 kašike sira ili kisele pavlake).

Pridržavajte se sledećih pravila

Tokom perioda uvođenja novih namirnica u bebinu ishranu važno je pridržavati se 3 pravila, kako bi beba bez teškoća prihvatila novu vrstu hrane.
1. Monovalentna hrana – što podrazumeva da svaka nova namirnica treba da se uvrsti u bebin jelovnik pojedinačno. Na sedmičnom nivou najbolje je uvoditi jednu, eventualno dve, sa vremenskim razmakom između njih od najmanje 4 dana. Tako ćete moći da na vreme primetite ako beba ne podnosi neku namirnicu. Ukoliko dođe do alergijske reakcije, najčešće osipa ili stomačnih tegoba, tu namirnicu je potrebno odmah eliminisati iz jelovnika. Odojčad koja su ranije već imala neku alergijsku reakciju, poput atopijskog dermatitisa, alergije na mlečne proteine iz kravljeg mleka ili netolerancije na laktozu, kao i odojčad kod čijih roditelja postoje neke alergijske manifestacije, ne bi trebala da konzumiraju kiselo mlečne proizvode pre nego što napune 9 meseci ili ih mogu upotrebljavati tek nakon što prestane alergija na proteine iz kravljeg mleka.
2. Od pribora za hranjenje bebe koristite isključivo kašičicu
3. Nikada ne pokušavajte na silu da nametnete detetu prihvatanje neke nove hrane. Ukoliko beba odbija da uzima ili nevoljno jede neku hranu, znači da za nju još nije spremna. Zato je najbolje da napravite nekoliko dana pauze i da onda pokušate ponovo.

baby-eating
Kiselo-mlečni proizvodi
Kiselo mleko, jogurt, kisela pavlaka i sir se proizvode fermentacijom kravljeg mleka, pa se zbog toga u ishranu bebe uvode tek nakon što ona napuni 8 meseci.
Kiselo mleko ima blagi kiselkast ukus i karakterističan miris i stručnjaci ga preporučuju za ishranu odojčadi. Njegova glavna odlika sa aspekta ishrane beba jeste to što se lako vari. Pored toga, njegovim konzumiranjem povećava se kiselost u crevima bebe, što potpomaže apsorpciju minerala, pre svega kalcijuma.
Jogurt je dosta sličnog ukusa kao i kiselo mleko. Nakiseo je i veoma prijatan i ima specifičan aromatičan miris. Lakše se vari od mleka i povoljno utiče na još nepotpuno razvijenu crevnu floru bebe.
Kisela pavlaka odlikuje se većim procentom mlečene masti u odnosu na mleko, jogurt ili kiselo mleko, a dodaje se bebinom obroku neposredno pre konzumiranja, najviše dve kafene kašičice. Savetuje se upotreba pavlake koja ima 12% mlečne masti.
Sir je mlečni proizvod sa specifičnim mirisom, ukusom, čvrstinom i bojom. Dobija se delovanjem sirišta, a osim kravljeg, može se proizvoditi i od kozjeg ili ovčijeg mleka. Za ishranu beba koristi se isključivo kravlji sir, i to mlad, neslan ili krem sir.
Ako je to ikako moguće, najbolje je da koristite organske mlečne proizvode. Ukoliko kupujete gotove, fabričke proizvode od mleka, strogo vodite računa o njihovoj svežini i kvalitetu. Najbolje je upotrebljavati jogurt i kiselo mleko sa 2,8 ili 3,2% mlečne masti.


Kiselo mleko i jogurt možete napraviti i sami, pa vam ovom prilikom poklanjamo –>recept za njihovu pripremu.<—
Sastojci: šolja svežeg mleka, 2-3 kašičice kupljenog probiotskog jogurta ili kiselog mleka.
Način pripreme: Prokuvajte sveže kravlje mleko i ohladite ga do temperature od 36 stepeni. Nakon toga dodajte jogurt ili kiselo mleko uz neprestano mešanje, pa ostavite da odstoji 2-3 sata, takođe na temperaturi od 36 stepeni, na primer u rerni zagrejanoj do te temperature. Ako želite da pripremite kiselo mleko, ostavite da odstoji nešto duže, dok se ne zgruša. Zatim ostavite da se ohladi i odložite u frižider do konzumiranja.