Za  žene koje ne doje, prizor pražnjenja određenog sadržaja iz dojke može biti alarmantan. Ukoliko primetite postojanje iscedka iz dojke, to nije razlog za paniku. Iako on može biti znak ozbiljnog patološkog procesa, u većini slučajeva je povezan sa manje ozbiljnim stanjima, ili se čak može pojaviti u normalnim uslovima.

Ipak, ukoliko ne dojite bebu, čim primetite ovaj iscedak iz dojke obratite se lekaru. Na osnovu simptoma i rezultata dijagnostičkih ispitivanja lekar odlučuje koji  će tretman primeniti.

Krvavi iscedak iz dojke

Ovaj iscedak nikad nije normalna pojava. Ostali znaci abnormalnosti uključuju iscedak iz samo jedne dojke, kao  i spontano pražnjenje iscedka bez prethodnog dodirivanja dojke, stimulacije ili iritacije.

Boja iscedka obično nije od pomoći u određivanju da li je neki iscedak normalna pojava ili ne. Isedak može biti bistar, žut, beo ili zelen.

Normalno pražnjenje iz bradavica se obično javlja obostrano, iz obe dojke, i oslobađa se kada se bradavice stisnu. Pri proveri da li postoji iscedak iz dojke, neke žene preteraju, pa često stiskaju bradavice, što samo može dovesti do pogoršanja stanja. Zato bradavice ne treba na taj način često iritirati.

Na osnovu medicinske procene, lekar će odrediti da li je pražnjenje normalno(fiziološko) ili je patološko. Čak i ako doktor proceni iscedak kao patološki, nemojte paničiti, jer stanja koja prati pojava iscedka većinom nisu ozbiljnija i lako su izlečiva.

 

Šta uzrokuje normalan iscedak iz bradavice?

  • Trudnoća

U ranim stadijumima trudnoće neke žene primećuju bistar iscedak iz dojke. U kasnijim fazama trudnoće ovaj iscedak dobija tečan i mlečan izgled.

  • Prestanak dojenja

Čak i kad se prekine sa dojenjem, određeno vreme nakon toga može biti prisutan mlečan sadržaj koji napušta dojke.

  • Stimulacija dojke

Bradavice mogu lučiti tečnost kada se stisnu ili stimulišu. Normalni iscedak se može pojaviti i kada su bradavice iritirane grudnjakom, ili posle većeg fizičkog napora, kao što je trčanje.

Šta uzrokuje patološki iscedak, koji i dalje nije kancerski?

Ukoliko lekar utvrdi da iscedak nije fiziološki, on će dati nalog za izvršenje dodatnih testova.

Ti testovi mogu uključivati:

  • Laboratorijsko ispitivanje iscedka,
  • Analizu krvi,
  • Mamogram i-ili ultrazvuk jedne ili obe dojke,
  • Skener mozga,
  • Fibrocistične promene dojke.

Fibrocistične promene

Ove promene podrazumevaju prisustvo fibroznog tkiva u dojci, kao i cista. To dovodi do pojave čvorića i zadebljanja u tkivu dojke. Međutim, ove promene nisu kancerogene prirode. One  izazivaju bol u grudima, svrab, a s vremena na vreme se javlja i bistar, beo, žut ili zelen iscedak .

Galaktoreja

Ovaj poremećaj podrazumeva da dojka žene luči mleko iako žena nije dojilja.  Može biti znak:

Tumora hipofize.

Posledice uzimanja pojedinih lekova, kao što su neki hormoni i psihotropni lekovi.

Upotrebe nekih biljaka, kao što je anis i komorač.

Hipotireoze

Upotrebe Ilegalne droge, uključujući marihuanu.

 

Infekcija

Iscedak iz dojke koji sadrži gnoj ukazuje na infekciju u dojci- mastitis. Mastitis se obično javlja kod žena koje doje.Međutim, može se javiti i kod  žena koje to ne čine. Ukoliko postoji infekcija ili apsces u grudima,  mogu se primetiti i crvenilo grudi, povišena temperature grudi i bol.

Ektazije kanala dojke

Ovo je drugi najčešći  uzrok abnormalnog iscedka iz bradavice. Obično se primećuje kod žena koje se približavaju menopauzi.  U ovom slučaju dolazi do upale i moguće blokade puteva koji se nalaze ispod bradavice. Tada je iscedak gust i zelenkast.

Intraduktalni papilomi

Ovo su nekancerske izrasline u kanalima dojke. Ovo je najčešći razlog pojave abnormalnog iscedka iz dojke. Iscedak u ovom slučaju je krvave ili lepljive teksture.

Veza između pražnjenja iz bradavice i raka dojke

U najvećem broju slučajeva pojava iscedka iz bradavice je ili fiziološka ili uzrokovana benignim medicinskim stanjem. Međutim, postoje slučajevi kada ovaj iscedak predstavlja simptom raka dojke. Za ovu simptomatologiju je veća verovatnoća ukoliko pored pojave iscedka postoje i čvorići koji su opipljivi u tkivu dojke, kao i zadebljanja.

Intraduktalni karcinom je forma karcinoma koja uzrokuje pojavu patološkog iscedka koji je kancerske prirode. Ovaj kancer se razvija u kanalima dojke i lociran je ispod bradavice.

Drugi, redak oblik kancera koji dovodi do pojave abnormalnog iscedka iz dojke je Pagetova bolest. Ova forma kancera se prvo razvija u kanalima dojke, a onda se premešta na bradavicu. Tako nastaje iscedak koji je najčešće krvav.