Intimna nega: Šta žene treba da znaju

Šta treba da znate o čišćenju bikini zone  i uklanjanju dlaka u bikini zoni.

Pranje „tamo dole“

Broj proizvoda za intimnu negu – od gelova za pranje do sprejeva za osvežavanje i vlažnih maramica – nastavlja da raste, ali ovi proizvodi nisu stvarno neophodni, kažu mnogi ginekolozi.

Ove proizvode za intimnu negu ne treba koristiti svaki dan.

Čak i proizvodi specijalno napravljeni za žensko genitalno područje mogu ponekad iritirati i / ili poremetiti normalnu pH ravnotežu, što dovodi do iritacije i infekcije. Redovno kupanje, presvlačenje vlažne ili znojave odeće, izbegavanje čestog nošenja uske odeće sprečiće neprijatne mirise i infekcije.

Jaki sapuni i sredstava za pranje mogu imati uticaj na pH ravnotežu organizma. I koliko god uživate u mirisnim sapunima i gelovima za intimnu negu, najbolje je da koristite samo blagi neparfimisani sapun i vodu za čišćenje genitalnog područja, jer mirišljavi sapuni i gelovi ponekad sadrže parfeme i druge sastojke koji mogu iritirati delikatna genitalna  tkiva.

Nema potrebe za unutrašnjim pranjem, bilo sa intimnim proizvodima (koji obično kažu „samo za spoljnu upotrebu“) ili putem ispiranja vagine. Vagina se ispira iznutra vodom ili mešavinom vode i sirćeta, vode i sode bikarbone, ili vodom i jodom. Smeše se mogu kupiti gotove, ili ih možete sami napraviti. Zatim se ubrizgaju u vaginu tubom ili mlaznicom za ispiranje vagine.

Vagina se sama održava čistom stvaranjem sluzavog sekreta koji je pH uravnotežen i podržava zdrave bakterije koje štite od infekcija. Ako se ta ravnoteža naruši ispiranjem, možda ćete završiti sa nekom bakterijskom infekcijom.

U slučaju da imate neku bakterijsku infekciju, lekar će vam možda preporučiti da ispirate vaginu određenim rastvorima. U suprotnom, ispiranje vagine ne sme postati rutina, odnosno ne sme se primenjivati često.

Depilacija bikini zone

Bilo da se spremate za sezonu kupaćih kostima ili samo želite da izgledate najbolje moguće u novim seksi tangama, verovatno ćete poželeti da uklonite dlačice duž bikini linije.

Mnoge kompanije koje prodaju proizvode za brijanje – kao što su Philips i Remington, dizajnirale su brijače da što preciznije obriju bikini zonu i da budu što blaži prema koži.

Brijanje bikini zone

Ako odlučite da obrijete svoju bikini zonu, možete izbeći iritaciju prateći ove savete:

Negujte crvenilo i iritiranu kožu usled brijanja i urasle dlake, nežno trljajući ugroženo područje hrapavim peškirom pod tušem. Takođe možete dlake seći na kratko (izbegavati brijanje) dok se crvenilo i iritacije ne smire.

Oduprite se porivu da izvršite operaciju na izbočinama na koži usled brijanja i uraslim dlačicama. Bubuljice se mogu inficirati i možda ostaviti ružan ožiljak. Možete pokušati da lagano podignete urasle dlačice čačkalicom, ali ne koristite ništa što je previše oštro. Ako se dlaka ne podigne lako, stanite, a ako je površina kože osetljiva ili vruća na dodir, obratite se lekaru.

Uzdržite se od vrućeg tuširanja ili kupki nekoliko sati nakon uklanjanja dlaka. Ako je voda previše vruća, pore se mogu iziritirati, izazivajući neželjene izbočine i neprijatnost.

Izbegavajte treninge i usku odeću odmah nakon brijanja kako biste izbegli iritaciju. Koža može biti posebno osetljiva na bakterije, vlagu i tarenje usled nošenja odeće za vežbanje.

Depilacija

Mnoge žene vole dugotrajnije rezultate i opredeljuju se za depilaciju bikini zone. Depilacija je jedan od tri najviše potraživanih usluga u kozmetičkim salonima i spa centrima.

Tradicionalna i brazilska depilacija

Prva odluka koju ćete morati da donesete je tip bikini depilacije koju želite: tradicionalnu ili brazilsku.

Brazilska depilacija uklanja više dlaka nego bikini depilacija, dok se tradicionalna bikini depilacija fokusira na prednju strani i bočnu stranu (na ono što se vidi u kupaćem kostimu). Brazilska depilacija uklanja dlake spreda, nazad, bočno, i sve između, često ostavljajući samo liniju dlaka spreda. Ako radite tradicionalnu depilaciju bikini zone možete da ostavite gaćice na sebi, dok se brazilska radi bez gaćica.

Prednosti brazilske depilacije su što je čista, udobna, i daje vam seksi izgled. Ali je i vrlo bolna. Dobra stvar je da se bol vremenom smanjuje, usled ponovljenih depilacija .

Da biste umanjili bol, preporučuje se nošenje mekih gaća pantalone koje neće iritirati bikini zonu. Iako bol jenjava čim se depilacija završi, depilirana oblast može da ostane osetljiva. Ne koristite nikakve granulaste gelove za tuširanje i pilinge sledećih 48 sati, i ne izlažite depiliranu oblast direktnom sunčevom zračenju najmanje 24 sata. Za lečenje crvenila ili otoka, nanesite malu količinu kortizonske kreme koju možete kupiti u apoteci.

Nakon što je depilirana oblast prestala da bude osetljiva, savetuje se piling pod tušem koji će ukloniti mrtve ćelije kože, tako da pore ne postanu začepljene, jer će izazivati urasle dlačice i izbočine u obliku bubuljica.

Ako primetite znake veće iritacije ili infekcije, idite odmah kod lekara.

Obratite pažnju da li kozmetičar više puta umače isti štap u posudu sa vrelim voskom. To ne sme da se radi jer se tako prenose bakterije sa jedne osobe na drugu.

Laserska depilacija bikini zone

Ako ne želite da trošite vreme na redovne depilacije ili brijanje, možda biste mogli da razmotrite uklanjanje dlaka laserom kao dugotrajnije rešenje. Laseri uklanjaju dlake laserskim snopom koji uništava koren i vlas dlake.

Lasersko uklanjanje dlaka je najbolje za one koji imaju tamne, debele, oštre dlake. U početku će vam trebati 4-6 tretmana, a zatim posle godinu dana dodatni tretmani. Broj tretmana naravno zavisi od kozmetičkog salona koji pruža ovu uslugu. Izbegavajte bilo koju vrstu sunčanja (pravog ili u solarijumu) tokom trajanja tretmna, jer možete dobiti opekotine.

Ranije su laserski tretmani najbolje delovali na svetlijoj koži, ali je nova tehnologija omogućila i tretman za osobe sa tamnijom kožom. Novi laseri takođe nude dugotrajnije rezultate nego nekada.

Laserska depilacija je dosta skupa i zdravstveno osiguranje je naravno ne pokriva.

Stopa pojave komplikacija prilikom uklanjanja dlaka laserom dramatično raste kada postupak vrše kozmetičari bez medicinskog obrazovanja i iskustva u dermatologiji ili plastičnoj hirurgiji.

Ako želite da ostvarite najbolje rezultate, potražite dermatologa ili plastičnog hirurga koji koristi lasere posebno dizajnirane za dlačice.