U sklopu insulinske rezistencije, kao poremećaja metabolizma šećera, najčešće se javljaju dva oboljenja, i to dijabetes i sindrom policističnih jajnika.

U narednom tekstu, saznaćete kako da sprečite i tretirate nastanak ova dva oboljenja.

O sindromu policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je najčešći uzrok steriliteta kod žena. Ovaj sindrom blokira oslobađanje jajne ćelije, koje treba da se dešava jednom mesečno. Iz tog razloga, žene sa dijagnozom sindroma policističnih jajnika imaju neredovne menstruacije ili menstruacija u potpunosti izostaje, što ima zuzetno negativan uticaj na plodnost.

Studije

Tačan razlog nastanka dijabetesa i sindroma policističnih jajnika još uvek nije poznat, a statistički podaci ukazuju na povezanost ova dva oboljenja.

Jedna italijanska studija, pratila je 225 žena sa sindromom policističnih jajnika čak 17 godina. Po završetku studije, ustanovljeno je da se kod blizu 40% žena razvio dijabetes.

Takođe, švedska studija uporedila je 87 žena sa sindromom policističnih jajnika i 87 žena koje nemaju pomenuti sindrom.

Nakon 14 godina, 21% žena sa sindromom policističnih jajnika dobilo je dijabetes, dok je u drugoj grupi situacija potpuno drugačija. Samo 4.5% žena kojima nije dijagnostikovan sindrom policističnih jajnika je nakon 14 godina obolelo od dijabetesa.

Androgeni (muški polni hormoni) i insulin

U slučaju policističnosti jajnika, jajnici su skloni da proizvode androgene više nego što je normalno. Među ovim hormonima naročito se istiće proizvodnja testosterona.

Postoje pojedini dokazi da insulinska rezistencija, koja rezultira visokim nivoom insulina u krvi, može biti doprinoseći faktor povećanja proizvodnje androgena.

Metabolički sindrom 

Metabolički sindrom definiše se centralnim tipom gojazonsti (masne ćelije se pretežno talože u predelu stomaka), povišenim holesterolom i trigliceridima, dijanostikovanim dijabetesom i visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom).

Metabolički sindrom vodi raznim komplikacijama, uključujući i dvostruko povećanje rizika  za nastanak kardiovaskularnih bolesti i petostruko povećanje rizika za nastanak dijabetesa.

Metabolički sindrom smatra se vodećim preduslovom i rizikom za nastanak dijabetesa tipa 2.

Lečenje policističnih jajnika

Kao i dijabetes, sindrom policističnih jajnika predstavlja hronično oboljenje, koje se može držati pod kontrolom, ali ne i izlečiti.

Tretman sindroma policističnih jajnika uključuje upotrebu kontraceptivnih pilula, kako bi se smanjila proizvodnja androgena i regulisala menstruacija.

Takođe, može biti propisana i medikamentozna terapija, i tada se najčešće propisuje metformin (antidijabetik).

Kao i u slučaju dijabetesa tipa 2, ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika prvenstveno se preporučuje regulacija telesne težine i zdrava ishrana.

Čak i 10%-tno smanjenje telesne težine značajno smanjuje simptome policističnih jajnika i smanjuje verovatnoću za nastanak dijabetesa tipa 2.

Dakle, dostizanje i održavanje zdrave telesne težine od velikog je značaja za reproduktivno zdravlje žene i stoga uvek treba imati na umu zdravu ishranu i fizičku aktivnost kao važan preduslov za ostvarivanje zdrave i uspešne trudnoće.