Vrlo cesta dijagnoza u ordinaciji lekara opste prakse.
Cesca je kod zena, jer one imaju kracu uretru ( cev koja izvodi urin iz mokracne besike).
U vecini slucajeva uzrocnik je bakterija Escherichia coli.
Cinioci koji pospesuju razvoj ove infekcije su: genetska predispozicija, zenski pol, nedovoljna higijena genitalnih organa, uzdrzavanje od mokrenja, seksualna aktivnost, trudnoca, uvecana prostata kod muskaraca, anomalije urinarnog trakta.
Dijagnoza se postavlja pomocu mikroskopskog pregleda urina, i urinokulture. U mikroskopskom pregledu mogu se naci: proteini, krv, u sedimentu: povecan broj leukocita, eritrocita, bakterija. Urin je zamucen, neprijatnog mirisa, ponekad sa vidljivom hematurijom ( pojava krvi u mokraci). Urinokultura je pozitivna kada iz 1 ml pravilno uzetog urina izraste vise od 100 000 kolonija bakterija.
Klinicka slika: ucestalo, bolno mokrenje, neizdrzivi nagon za urgentnim praznjenjem mokracne besike, osecaj nepotpunog praznjenja besike, osecaj nelagode i pritiska u donjem stomaku, nocno mokrenje.
Lecenje: antibioticima prema antibiogramu, u optimalnoj dozi, dovoljan broj dana, ispostovati savet lekara, ne prekidati lecenje ranije ili cim se povuku simptomi bolesti! Uzimati veliku kolicinu tecnosti 2-3 l na dan( vode, caja-uvin, od brusnice). Vitamin C u dozi od 1000 mg na dan pokazao se vrlo efikasnim jer zakiseljava mokracu u mokracnoj besici i ometa dalje razmnozavanje bakterija.
Prevencija: piti dosta tecnosti, mokriti pre odlaska na spavanje i posle seksualnog odnosa, izbegavati agresivne preparate za kupanje i negu tela, zene: nakon vrsenja velike nuzde brisati se od spreda ka nazad, kao i pri kupanju.