Kalijum snižava krvni pritisak

Istraživanja pokazuju da kalijum pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska. Kalijum takođe povećava plodnost i omogućava normalno funkcionisanje mišića i nerava. Ima ga u na primer u krompiru i bananama.

Magnezijum sprečava nastanak bolesti

Nizak nivo magnezijuma je povezan sa zdravstvenim problemima kao što su osteoporoza, visok krvni pritisak, dijabetes, grčevi u mišićima, i bolesti srca. Stariji ljudi, ljudi sa stomačnim ili crevnim problemima, ili oni koji redovno piju alkohol,  u opasnosti su ako imaju nizak nivo magnezijuma. Dakle, jedite spanać, pasulj, grašak, i orašaste plodove (posebno bademe) jer oni sadrže magnezijum i pomoći će Vam da sačuvate svoje zdravlje.

Vitami A  za dobar vid, imunitet i rast tkiva

Postoje dve vrste vitamina A: Retinol i karotenoidi, kao što su beta karoten. Beta karoten se nalazi u krompiru, šargarepi, spanaću, bundevi i mnogim žitaricama sa dodatkom vitamina. To može da bude problem: Vitamin A je ključ u podsticanju dobrog vida, jakog imuniteta, i rasta tkiva.

Vitamin E: Prednosti zdravih masti

Vitamin E je antioksidans koji je važan za imunitet, zdravu kožu, i dobar vid. On može da smanji gomilanje naslaga u krvnim sudovima. Ima tendenciju da se pojavljuje u hrani sa višim nivoima masti kao što su bademi, lešnici, seme suncokreta i uljima, kao što je suncokretovo ulje i ulje šafranike.Ukoliko smanjite masti iz zdravstvenih razloga, postarajte se da unosite dovoljno zdravih masti.

Kalcijum: Više od jakih kostiju

Verovatno znate da je kalcijum dobar za kosti. Kalcijum takođe pomaže da se održi funkcija mišića i srčanog ritma. On čak može pomoći da se spreči visok krvni pritisak. Mlečni proizvodi su dobar izvor kalcijuma, kao i hrana poput lososa i tofua. Savet: Bez dovoljno vitamina D, telo ne može da apsorbuje kalcijum koji unosite u organizam.

Vitamin C: Jača imunitet?

Da li vitamin C sprečava prehladu? Možda ne. Međutim, neke studije pokazuju da može skratiti trajanje simptoma. Ovaj vitamin, koji se nalazi u mnogim vrstama voća i povrća, ima i druge pogodnosti. On podstiče rast kostiju i tkiva. Kao antioksidans, takođe može pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja.

Vlakna: dobra za dijetu

Vlakna iz žitarica i pasulja imaju gomilu zdravstvenih beneficija. Ona smanjuju holesterol i poboljšavaju rad creva. Mogu da umanje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka. Odlična su za ljude koji pokušavaju da izgube nekoliko kilograma.Namirnice sa visokim sadržajem vlakana zasite Vas sa malo kalorija. Međutim, ova vlakna mogu smanjiti apsorpciju lekova i dodataka ishrani ako se uzimaju u isto vreme s njima.