Da li ste depresivni? Ne možete da se otrgnete? Neki smatraju da određene namirnice mogu da vam pomognu da se osećate bolje. O njima ćemo govoriti u ovom članku.

1. Vitamin B12 i folna kiselina

Pasulj, govedina, piletina, zelena salata, losos, brokoli su namirnice bogate vitaminom B12 i folnom kiselinom. Ove dve supstance sprečavaju poremećaje centralnog nervnog sistema, poremećaje raspoloženja i demenciju.

Folna kiselina se obično nalazi u pasulju i zelenišu (spanać, zelena salata i slično). Vitamin B12 se nalazi u mesu, ribi, živinskom mesu i mlečnim proizvodima.

2. Voće i povrće

Voće i povrće je puno hranljivih sastojaka i antioksidantnih fitohemikalija koje direktno doprinose vašem zdravlju i kvalitetu života.

Što više povrća i voća jedete, bolje ćete se osećati i bićete zdraviji.

3. Selen

Selen je mineral koji deluje kao antioksidant u telu. Antioksidansi imaju moć da učine da se osećate bolje i svode loše raspoloženje na minimum. Istraživanja pokazuju da je prisustvo oksidativnog stresa u mozgu povezano sa nekim slučajevima blage do umerene depresije kod starijih ljudi.

Istraživanja pokazuju da selen smanjuje depresiju. Preporučeni dnevni unos selena je 55 mikrograma dnevno za muškarce i žene.

Integralne žitarice su odličan izvor selena. Ako jedete nekoliko porcija dnevno, na primer ovsenu kašu, integralni hleb, kao i smeđi pirinač, lako možete da unesete 70 mikrograma selena. Ostale namirnice bogate selenom su:

Pasulj i mahunarke

Posno meso (nemasna svinjetina ili govedina, piletina ili ćuretina)

Nemasni mlečni proizvodi

Orasi i semenke (naročito brazilski orasi)

Plodovi mora (ostrige, školjke, krabe, sardine, riba)

4. Riba

Nekoliko skorašnjih studija pokazale su da muškarci i žene imaju manji rizik od simptoma depresije ako jedu dosta ribe, naročito masne ribe poput lososa, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama.

Omega 3 masne kiseline u ribi pozitivno deluju na neke vrste depresije, na primer na postporođajnu depresiju.

Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su:

Haringa

Pastrmka

Losos

Sardine

Tuna

5. Vitamin D

Da li malo vremena na suncu čini da se osećate bolje? Sunčevi zraci dozvoljavaju da naša tela regulišu i sintetišu vitamin D.

Četiri novije studije su pokazale vezu između niskih serumskih nivoa vitamina D i većeg rizika od sledećih poremećaja raspoloženja: PMS, sezonski afektivni poremećaj, nespecifična depresija, kao i veliki depresivni poremećaj.

Istraživanja pokazuju da 1.000 do 2.000 IU vitamina D dnevno može povoljno uticati na ov poremećaje.

Vrlo malo namirnica prirodno sadrže vitamin D. Dakle, preporučuje se da vitamin D dobijamo iz različitih izvora: kratki periodi izlaganja suncu, vitamin D u obliku suplemenata i hrana.

Izvori vitamina D:

Masna riba kao što je losos, tunjevina, skuša

Goveđa džigerica

Sir

Žumanca

Ali glavni izvor vitamina D su žitarice koje jedemo za doručak, integralni hleb, sokovi i mleko.

6. Čokolada

Male količine crne čokolade mogu nam podići raspoloženje. Tamna čokolada ima uticaj na lučenje endorfina, hormona sreće. Crna čokolada deluje protiv zapušenja krvnih sudova, te smanjuje krvni pritisak i povećava opšti osećaj blagostanja.