Iako je tačno da hrana koja ima jaku aromu može promeniti ukus mleka, većina beba uživa u raznovrsnosti tih ukusa. Generalno, ukus koji je dominantan u ishrani trudnice, bio to ukus soje ili ljute papričice, dospeće i u plodovu vodu, pa tako i do čula ukusa bebe. Fetus guta značajnu količinu plodove vode pre rođenja, tako da nakon porođaja, beba biva naviknuta na pojedine ukuse i tako ih lakše prihvata.

Sledi nekoliko korisnih saveta za uspešno dojenje:

-Beba može biti nevozna dok sisa ili može imati gasove nakon sisanja. Kako biste uočili obrazac po kome ovi problemi nastaju, 2-3 dana izbegavajte hranu koju ste tada konzumirali i pratite reakcije svoje bebe.

Kako biste testirali da li je hrana bila uzrok gasovima, postepeno uvodite hranu za koju sumnjate da ih izaziva, i to jednu po jednu namirnicu na svakih nekoliko dana.

Majke najčešće kao problematičnu hranu navode čokoladu, pojedine začine (cimet, beli luk, kari, ljuta papričica), citrusno voće i njihove sokove (narandža, limun, limeta, grejpfrut), jagode, kivi, ananas, karfiol, brokoli, krastavac, kupus, paprika, kao i voće koje ima laksativni efekat (trešnje, šljive).

-Previše kofeina može ometati san bebe i učiniti je nervoznom i nemirnom. Nemojte zaboraviti da se kofein nalazi i u pojedinim sokovima i čajevima.

-U redu je da se povremeno konzumira minimalna količina alkohola. Međutim, više od jednog alkoholnog pića dnevno povećava procenat alkohola u krvi, koji tada ulazi i u mleko. Ukoliko ipak odlučite da konzumirate više od jednog pića, sačekajte dva sata po svakom piću, pa tek onda podojite bebu, ili alkohol konzumirajte nakon dojenja. Pića koja sadrže visoki postotak alkohola, tzv. Žestoka pića nikako se ne preporučuju tokom dojenja.

Nedavne studije otkrile su da alkohol smanjuje proizvodnju mleka.

-Nema potrebe da se mleko izmlaza osim ukoliko su dojke pune i još uvek nije vreme da podojite bebu.

-Ukoliko vaša beba ima simtome alergije, kao što su ekcem, zatvor, proliv ili „probirljivost“ u jelu, mogući uzrok tome je redovan kontakt sa pojedinim supstancama kao što su sapun, plesan ili hrana koju vi unosite.

Kako biste utvrdili pravi uzrok alergije, neophodno je da pomno pratite šta unosite u svoj organizam ili na to šta nanosite na kožu bebe.

Ukoliko sumnjate da je određena vrsta hrane uzrok ovom problemu, ta hrana bi trebalo da je uneta 2-6 časova pre dojenja.

Najčešći krivci za gasove i nervozu kod beba tada su kravlji mlečni proizvodi, soja, jaja, orašasti plodovi, pšenica, kukuruz.

Ukoliko primetite da su mlečni proizvodi uzročnici ovih problema, konsultujte se sa lekarom kako bi vam savetovao adekvatnu zamenu za ove proizvode, i to pošto odlučite da ih eliminišete iz ishrane u potpunosti.

Nastavite da uzimate vitaminske suplemente koje ste uzimali i pre porođaja, sve dok vaša beba sisa, kako biste nadoknadili eventualne praznine u vitaminskoj obogaćenosti mleka.