Poznato je da određene vrste namirnica imaju izuzetno negativan uticaj na zdravstveno stanje čoveka i vitalnost organizma. Tu spada industrijski prerađena hrana, hrana sa visokim sadržajem masti, kao i pržena hrana.

Takve namirnice uzrokuju pad energije kojom telo raspolaže, negativno utiču na otpornost organizma na infekcije, a povećavaju i rizik od nastanka srčanih oboljenja, povišenog krvnog pritiska i visokih vrednosti holesterola  u krvi.

Pored svih ovih negativnih efekata, ove namirnice ubrzavaju i proces starenja, koji je vidljiv na koži.

Te namirnice su:

Šećer

Šećer je jedan od najštetnijh namirnica po organizam čoveka. Poznato je da upotreba šećera vodi prekomernoj telesnoj težini i povećanom riziku za nastanak dijabetesa, ali postoje i drugi njegovi efekti koji nisu toliko dobro poznati ljudima koji ga konzumiraju.

Šećer može da pokrene hronične upalne reakcije u organizmu, dovodeći do povećanog rizika od nastanka brojnih oboljenja.

Međutim, nisu svi šećeri jednake strukture.

Postoje oni koji nisu štetni, i potiču iz prirodnih, neobrađenih izvora, tj. voća.

 

Hidrogenizovane masti/trans-masti

Sa izuzetkom zdravih masti, kao što su omega-3 masne kiseline, ove materije mogu doneti veliku štetu organizmu u celini i dovesti do prevremenog starenja.

Veštačke masti, kao što su hidrogenizovane masti i trans-masne kiseline, su najštetnije masti za organizam i nalaze se na vrhu liste nezdravih namirnica.

One vode insulinskoj rezistenciji, gojaznosti i povišenom nivou holesterola u krvi.

Nalaze se u prženoj,  brzoj i  fabrički prerađenoj hrani, margarinu, delimično hidrogenizovanom ulju.

Zato prilikom kupovine prehrambenih proizvoda uvek treba obratiti pažnju na sastav, koji treba da je istaknut na ambalaži.

Obrađena i upakovana hrana

Obrađena hrana podrazumeva namirnice koje su dostupne potrošaču u izmenjenom obliku, koji ne odgovara prvobitnom. Tu spadaju rafinirane žitarice, pasterizovano mleko, kao i prerađeno meso.

Integralne žitarice obiluju hranljivim materijama. Međutim, u procesu prerade do konačnog proizvoda koji je dostupan na rafovima u prodavnicama, one su izgubile svoj hranljivi kvalitet gotovo u celosti.

Usled ove osiromašenosti nutritijentima, isto kao i hrana bogata rafinisanim šećerom, ove namirnice negativno utiču na stanje organizma i ubrzavaju proces starenja ćelija. Zato treba kupovati žitarice celog zrna, izolovano ili u kombinaciji, kao što je musli.

Mlečni proizvodi koji su pasterizovani takođe mogu ubrzati ovaj proces.

 

Alkohol

Iako povremeno konzumiranje čaše crnog vina ili piva ne mogu naneti štetu zdravlju, upotreba prekomerne količine alkohola može da dovede do inflamacije jetre i jednjaka.

Zloupotreba alkohola dovodi do ubrzavanja procesa starenja. On ne samo da dovodi do oštećenja na nivou unutrašnjih organa, već i do lošeg kvaliteta kože i njenog prevremenog starenja.