Šta je nedovoljno aktivna štitna žlezda?

Hipotiroidizam proističe iz nedovoljne proizvodnje tiroidnih hormona. Budući da je telu za proizvodnju energije potrebna određena količina tiroidnih hormona, pad u proizvodnji hormona dovodi do niskog nivoa energije, uzrokujući slabost i umor.

Polovina ljudi koji pate od hipotireoze toga nije ni svesna. Starije odrasle osobe – naročito žene – češće imaju hipotireozu od mlađih odraslih osoba. Hipotireoza je često nasledna.

Ako se hipotiroidizam ne leči, može da podigne nivo holesterola i da poveća rizik od srčanog ili moždanog udara. Tokom trudnoće, ako se hipotireoza ne leči, može da naškodi bebi. Srećom, hipotireoza se lako leči.

Uzroci hipotireoze mogu biti:

Hašimoto tireoiditis: U ovom autoimunom poremećaju, telo napada tkivo štitaste žlezde. Tkivo na kraju umire i prestane da proizvodi hormone. I drugi autoimuni poremećaji se javljaju zajedno sa ovim poremećajem i često ga imaju i drugi članovi porodice.

Uklanjanje štitaste žlezde: štitna žlezda može se hirurški ukloniti ili hemijski uništiti u procesu lečenja hipertireoze.

Izlaganje prekomernoj količini joda: neki lekovi sadrže previše joda. Radioaktivni jod za lečenje hipertireoze može dovesti do hipotireoze.

Litijum: Ovaj lek je takođe može biti uzrok hipotiroidizma.

Ako se ne leči duži vremenski period, hipotireoza može da izazove miksedemsku komu, retko ali potencijalno fatalno stanje koje zahteva hitne hormonske injekcije.

Znaci i simptomi problema sa štitnjačom:

Osećaj nervoze, neraspoloženja, slabosti ili umora.

Depresija.

Ruke se tresu, srce lupa brzo i problemi sa disanjem.

Znojenje ili topla, crvena i svrabna koža.

Češće pražnjenje creva nego obično.

Tanka, meka kosa koja opada.

Umor, slabost i / ili depresija.

Suva koža i lomljivi nokti.

Teško podonošenje niskih temperatura.

Zatvor.

Problemi sa pamćenjem ili jasnim razmišljanjem.

Obilne ili neredovne menstruacije.

Gojenje.

Promuklost.

Slabost mišića.

Nateklo lice.

Povišen nivo holesterola u krvi.

Bol , otok i ukočenost u zglobovima.

Usporen rad srca.

Simptomi hipotireoze javljaju se polako tokom vremena. U početku možda nećete primetiti ove simptome. Ili ćete ih možda protumačiti kao normalno starenje. Ako imate ove simtpome i oni se pogoršavaju ili ne nestaju, idite kod lekara.

Trudnoća, koja zahteva povećanu proizvodnju hormona štitne žlezde, može izazvati hipotireozu. Oko 2% trudnica ima hipotireozu.

Oboljenje štitne žlezde ili menopauza?

Milioni žena sa nerešenim simptomima menopauze, čak i one koje uzimaju estrogen, možda pate od nedijagnostikovane bolesti štitne žlezde. Iako se simptomi kao što su umor, depresija, promene raspoloženja i poremećaj sna često povezuju sa menopauzom, oni takođe mogu da budu znaci hipotireoze.

Tiroidna žlezda igra ulogu u regulisanju ukupnog metabolizma i utiče na srce, mozak, bubrege i reproduktivni sistem.

Ako imate simptome menopauze i simptomi potraju, uprkos odgovarajućoj terapiji, pitajte svog lekara da proveri nivo hormona TSH. Uzorak krvi je sve što je potrebno da se utvrdi početna dijagnoza, a lečenje hipotireoze se lako postiže terapijom zamene hotmona štitne žlezde u vidu tableta.